ODMAH GA PREMJESTITE! Internet vam je spor jer OVO držite na krivom mjestu u stanu

ODMAH GA PREMJESTITE! Internet vam je spor jer OVO držite na krivom mjestu u stanu

Svi smo doživjeli onaj bolni trenutak pada WiFi-ja, kada se veza neočekivano prekine. Ispada da postoji pravilno i krivo podešavnje WiFi routera, a zbog pogrešnog načina stranice se sporije učitavaju, a "skidanje" filmova i glazbe traje beskonačno.
Jason Cole, doktorand fizike na Imperial Collegeu u Londonu, pomoću matematike je "prokljuvio" koje je najbolje mjesto za smještaj bežičnog routera.

Cole se za svoj stan poslužio Helmholtzovom jednadžbom – koja se koristi za mapiranje elektromagnetskih polja poput onih koje emitira router. Otkrio je da je smještanje routera u daleki, neupadljivi kut nije idealno za dobru vezu, iako nas većina čini upravo to.

U razgovoru za Huffington Post Cole je dao niz savjeta koji će pomoći vašem WiFi routeru da šalje jaki signal diljem vaše kuće ili stana i tako smanji beskonačno vrijeme čekanja.

1. Postavite router na središnju poziciju

Vjerojatno su žice za priključak routera postavljene u kutu prostorije, ali je bolje kad ih razvuče bliže sredini. U idealnom slučaju, to bi bilo u vidokrugu gdje god sjedite i najviše koristite internet.

Ovako vjerojatno izgleda smještaj vašeg routera:
Foto:

Na ovoj ilustraciji bežični signali zapravo putuju iz routera kroz cijeli stan za oko deset milijuntih dijelova sekunde. Možete vidjeti kako se signal odbija od zidova i ispunjava prostor s čarima interneta.

Mrtve zone, dokle signal baš i ne dopire, također su vidljive i postaju sve češće što se više udaljavamo od izvora, jer zidovi i druge fizičke prepreke apsorbiraju više energije signala.

2. Nemojte ga okružiti metalnim predmetima

"Svi metali reflektiraju elektromagnetsku energiju prilično učinkovito", rekao je Cole za Huff. Zato kuhinja nije najbolje mjesto za router.

3. 'Neprijatelji' su i betonski i zidovi od opeke

"Svi materijali reflektiraju dio zračenja. No neki ga apsorbiraju vrlo snažno, osobito beton", rekao je Cole. Stavljanje routera u betonsku ii zidanu nišu, gdje je zatvoren s više strana, neće pomoći signalu da dopre do najudaljenih zakutaka vašeg doma. "Osim toga, podovi i stropovi su propusniji od zidova", kaže Cole.

4. Ne router blizu mikrovalne

Ako ste primijetili da internet uspori svaki put kad uključite mikrovalnu, nije vam se samo učinilo. Mikrovalovi rade na sličnoj frekvenciji kao i router pa čak i mali malo zračenja koje "pogbjegne" iz mikrovalne može poremetiti vaš signal.

5. Postavite ga visoko

WiFi router emitira radio valove koji se šire van i prema dolje iz izvora. Montaža rutera na zid ili postavljanje na visoku policu može dati bolji signal, pogotovo ako živite u kući i želite dobru vezu na više etaža.

6. Postavite antenu prema gore za bolji horizontalni prijem ili na stranu za okomiti

U višekatnim domovima pozicioniranje antena routera bočno može vam pomoći da dobijete bolji signal na katu. Podizanjem antene uvis omogućujete routeru veći bočni domet.

Ako vaš router ima dvije antene, vodite brigu o svim mogućnostima pa dignite jednu antenu uvis, a drugu postrance. A ako imate router bez antene, budite sigurni da je u smjeru prema kojem odašilje.

Naravno, ako je router projektiran da "leži", nemojte ga dizati na bočnu stranicu. Vrijedi i obrnuto: nemojte polijegati vertikalni router.

7. Dvaput razmislite o stavljanju routera u prostoriju s puno ljudi

WiFi signal ne prolazi kroz Vodu. Budući da su ljudi uglavnom voda, gomila nas u sobi zajedno može ometati signal. Možda ste primijetili da se internetska veza pogoršava u pretrpanim prostorima.

Naravno da želite dobar WiFi signal u sobi u kojoj se okupljaju ljudi, ali sva ta tijela bi mogla usporiti vezu u drugim dijelovima kuće.

BONUS: Koristite Coleovu aplikaciju koji vam omogućuje vizualizaciju WiFi vezu u vašem domu
Ako ste vični matematici – na žalost, ovdje je nužna – Cole je napravio aplikaciju za Android telefone koja omogućuje da uploadate tlocrt da biste vidjeli kako se elektromagnetski valovi šire u vašem domu. /HuffPost|Portaloko.hrI

0 Komentara:

Komentiraj članak