ODLIČAN TRIK: Evo kako ćete stvarno obrisati sve što ne želite da ostane na mobitelu

ODLIČAN TRIK: Evo kako ćete stvarno obrisati sve što ne želite da ostane na mobitelu

Nedavno ste prodali svoj stari smartphone i potom su se počele događati čudne stvari: stižu vam računi iako ništa niste kupili, a vaši poznanici primaju mailove koje niste napisali ili u najgorem slučaju – vaše se privatne fotografije pojave negdje na Internetu?!
To je mogući razvoj događaja u slučaju da ne uradite sve što treba napraviti prije nego što svoj mobitel prepustite drugom korisniku.

Trebate temeljito izbrisati sve podatke iz memorije prije nego što prodate ili poklonite pametni telefon, tablet ili kompjuter.

“Mnogi korisnici nisu svjesni toga da je u telefonu pohranjeno mnogo njihovih privatnih podataka”, kaže stručnjak za zaštitu podataka Rainer Seidlitz.

Informacije koje se mogu pronaći u memoriji pametnih telefona obično uključuju osjetljive šifre za Internet kupovinu ili pristup e-mailu, adrese i telefonske brojeve prijatelja i privatne fotografije.

Ako je u pitanju službeni mobitel onda pohranjeni mogu biti i važni korporativni podaci. A ništa od toga ne bi trebalo doći u ruke treće strane.

Problem je u tome što operativni sistemi pametnih telefona obično nemaju mogućnost potpunog brisanja podataka. Njihovo brisanje najčešće znači samo to da su podaci izbrisani iz sadržaja memorije i da je prostor koji su zauzimali postao slobodan kako bi se zapisalo nešto drugo.

No korisnik ne može znati je li preko tog ‘filea’ zaista upisan novi sadržaj.

“Postoje programi koji vraćaju izbrisane podatke”, kaže Seidlitz. “Ono što je samo ‘deletano’ lako se može vratiti”.

Kako biste bili sigurni da su svi podaci uklonjeni memoriju treba očistiti nekoliko puta, za što postoje programi koji se mogu ‘skinuti’ u online trgovinama aplikacijama.

Za one koji ne žele trošiti novac, postoji i ‘uradi sam’ metoda:

Pametni telefon najprije treba vratiti na tvorničke postavke, zatim upaliti video kameru i snimati bjelinu zida dok se memorija potpuno ne ispuni.

Ista pravila koja vrijede za pametne telefone vrijede i za tablete i kompjutere.

Konačna i najradikalnija metoda osiguranja  je fizičko uništenje hard diska ili memorijskog čipa.

0 Komentara:

Komentiraj članak