Od travnja novi paket mjera; onaj tko ima više, plaćat će više?

Od travnja novi paket mjera; onaj tko ima više, plaćat će više?

Značajnu ulogu, čini se, imat će dohodovni cenzus.
“Novi će paket stupiti na snagu od 1. travnja, svi resori su angažirani, ići ćemo u korist građana i gospodarstva. Kad mjere budu gotove, predstavit ćemo ih javnosti”, rekao je premijer Andrej Plenković o mjerama koje istječu 31. ožujka.

I dok premijer uzima ulogu onoga koji donosi dobre vijesti, uloga lošeg policajca pripala je ministru financija koji otkriva da ubuduće Vlada sa subvencijama za struju neće biti široke ruke. Tko ima više, izgleda, plaćat će više, javlja N1.

“Ne bih išao u detalje. Definiramo detalje. Kada sam rekao da nisam za to da mjere idu prema svima, naravno da smatram da postoje građani koji imaju dovoljno visoke dohotke da im ne bi trebalo u potpunosti ili u mjeri kao sada subvencionirati cijene. Kada govorimo o struji, imali smo najnižu kategoriju koja je imala cijene koje su zatečene, a onima iznad 2500 megavatsati bila je 50 posto, a ja mislim da tko ima više, treba plaćati punu cijenu, ne treba država toliko subvencionirati”, rekao je Primorac.

Nove mjere, nova poskupljenja

A kako će država pravedno procijeniti tko ima više ili manje kada plaće nisu jedino mjerilo?

“Zatečeno stanje je takvo da nemamo registar kućanstava ni stanovištva. Ministarstvo financija je potencijalni nositelj projekta da izradi registar stanovništva i kućanstava koji bi omogućio da bolje usmjerimo mjere”, objasnio je Primorac.

Ministar kaže da ne razmišlja o širenju palete prehrambenih proizvoda kojima bi se zamrznula cijena. U fokusu su plin i struja, ali mjere će ovisiti i o količini novca koji će država ubrati od poreza na ekstraprofit. Ministar u čijem je resoru socijala, ne otkriva kako i kome točno dati veće subvencije.

“Kao i dosad Vlada će reagirati. Raspravljamo o mjerama, mjere trebaju biti poznate prije 31. ožujka i prije tog datuma iznijet ćemo novi paket mjera”, rekao je Marin Piletić.

Vlasnik najveće distribucijske tvrtke u Europi najavljuje u idućih 15 dana do 10 posto veće cijene proizvoda stranih brendova. Vlasnik Orbica Branko Roglić za N1 je rekao: “Dobavljači su najavili poskupljenja. Do 10 posto treba očekivati i to narodu treba kazati.”

Kada je riječ o mjerama, Roglić kaže kako sve treba regulirati tržište. “Ne bi Vlada trebala određivati kome će dati. To treba prepustiti tržištu da regulira. Uspješna tvrtka će reinvestirati, zato Orbico nema duga jer nisam isplaćivao profit.”

Premijer je pak na stranačkoj konferenciji poručio da je velika razlika između političke stabilnosti i stagnacije.

“Ništa od ovog se nije dogodilo slučajno, niti radna mjesta, niti kompanije, nije slučajno da smo imali nula prosvjeda, za razliku od EU-a, energente smo regulirali, smanjili stope PDV-a, sve priuštivo unatoč nevjerojatnim vanjskim uvjetima koji su život učinili težim.”

1 Komentar:

Komentiraj članak