OD SUTRA NOVA PRAVILA: hoćete li morati kod obiteljskog liječnika  ili stomatologa s covid potvrdom

OD SUTRA NOVA PRAVILA: hoćete li morati kod obiteljskog liječnika ili stomatologa s covid potvrdom

S COVID potvrdom u rukama od ponedjeljka u bolnice ulaze i pacijenti. Necijepljeni i oni koji nisu preboljeli moraju na testiranje.
Od ponedjeljka COVID potvrdu moraju imati pacijenti koji dolaze na hospitalizaciju, na zahvate koji šire aerosol, kao što je recimo gastroskopija, pratnja pri porođaju, roditelji koji su u bolnici s djetetom, ili osobe u pratnji pacijenta.

U pandemiji su se do sada za te zahvate nosile liječničke potvrde o preboljenju ili cijepljenju, a sada vrijede i COVID potvrde. Ipak, ne trebaju vam ni one ni testiranje za većinu kontrola, rendgena ili na hitnoj pomoći, piše Dnevnik.

Ravnateljica Doma zdravlja centar, izv. prof. dr. med. Antonija Balenović kaže: "U primarnoj zdravstvenoj zaštiti naša vrata su otvorena bez te potvrde. Pacijenti koji dolaze kod svog izabranog liječnika ne moraju."

Ne moraju nositi potvrde ni kod posjeta svom stomatologu. Ali ako idu na stomatološki zahvat u bolnicu, moraju. Zato je Hrvatska komora dentalne medicine pisala Ministarstvu.

"Ministarstvo će nam odgovorit ponedjeljak, gdje smo naveli razloge jer i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dentalne medicine isto tako se dolazi do nakupljanja aerosola, stvara se aerosol koji je u današnje vrijeme problematičan", rekao je Žarko Udiljak, savjetnik predsjednika komora dentalne medicine.

S COVID potvrdama ili bez njih, u zdrvastvenim ustanovama cilj je da nitko ne ostane uskraćen za liječničku pomoć.

0 Komentara:

Komentiraj članak