OD KUPOVINE DO PEČENJA Kako pravilno i najbolje   pripremiti    hobotnicu

OD KUPOVINE DO PEČENJA Kako pravilno i najbolje pripremiti hobotnicu

Hobotnica pripada obitelji Octopodidae i najveći je jadranski glavonožac.

Najviše je ima u Sredozemlju, ali njome su bogata i druga mora. Živi na dnu među pukotinama stijena. Čitavo je njezino tijelo snažan mišić obavijen sluzavom kožom.                                                                                        

Hobotnica sadrži veliku količinu vitamina B i kalija. Također je odličan izvor taurina i željeza. Taurin je aminokiselina koja pomaže kod smanjenja kolesterola i može pomoći u prevenciji bolesti srca. Izvrstan je izvor selena, esencijalnog mikroelementa koji je svakodnevno potreban, ali u malim količinama. U ljudskom organizmu selen je sastavni dio enzima koji djeluje u obrambenom sustavu.

Hrana bogata željezom, kao što je i hobotnica, potiče prijenos kisika kroz tijelo jer je vezan s proteinima hemoglobinom i mioglobinom, molekule koje transportiraju kisik kroz tijelo i mišiće. Željezo održava zdravlje imunološkog sustava i pomaže u proizvodnji energije u tijelu. Iako organizam ima sposobnost skladištenja ovog minerala, njegov je nedostatak danas u svijetu vrlo čest, najčešći od svih nutrijenata.

Kupovanje i čuvanje

U nas se hobotnica, najčešće, prodaje svježa ili smrznuta u specijaliziranim dućanima i ribarnicama. Svježa hobotnica mora imati miris po moru, koža joj treba biti vlažna bez sluzi, karakteristične pigmentacije, dok meso treba biti čvrsto i žilavo. Svježu hobotnicu dobro je odmah očistiti i upotrijebiti isti dan. Ako to nije slučaj, onda se može čuvati u hladnjaku najviše do dva dana u pokrivenoj posudi. Smrznuta hobotnica može se čuvati u zamrzivaču u originalnom pakiranju do datuma označenog na pakiranju.

Priprema jela s hobotnicom

I dok se veće hobotnice kuhaju i peku, manje se mogu pržiti ili pripremati na roštilju. Prilikom kuhanja hobotnica se stavi u vodu s glavom unutra, a krakovi okrenuti tako da se vidi usni otvor. Voda se ne soli, a hobotnica se kuha, ovisno o veličini, između jednog i dva sata. Prilikom kuhanja hobotnici se može dodati korjenasto povrće ili samo začinsko bilje, poput zrna papra, lovorova lista i kriške limuna. Kuhana hobotnica često se priprema na salatu. U nas se ona poslužuje uz dodatak maslinova ulja, limunova soka, aceta balsamica, soli, papra i nasjeckanog peršina.

Hobotnica ispod peke

U Primorju i Dalmaciji je najpoznatija hobotnica ispod peke s krumpirom.

Sastojci

- 3 kg hobotnice
- 1,5 kg krumpira
- 4 češnja češnjaka
- mini rajčice
- paprika
- tikvica
- sol,papar
- grančica svježeg ružmarina
- 2 dl bilog vina ili crnog vina ako neko voli

Priprema:

Sve sastojke osim vina staviti u plosnatu okruglu tepsiju i staviti pod cripnju (željezno zvono na kominu). Cripnju dobro prekriti žarom te ostaviti sat vremena ispod žara. Nakon sat vremena peku otkriti, promiješati hobotnicu i krumpir, dodati čašu bijelog vina, te ponovo poklopiti cripnjom na pola sata.                                                                                   

Ova se peka može i kući napraviti u pećnici samo što se prekrije aluminijskom folijom.

Dodatni savjet za pripremu hobotnice:

Ukoliko imate svježu hobotnicu najbolje ju je zamrznuti bar na tjedan-dva, jer onda je kada se priprema dosta mekša.                                                                                                          
Hobotnica je jedna  od rijetkih namirnica koje je prije spremanja dobro zamrznuti, jer u protivnom se zna dogoditi da bude žilava.

Zrinka Kortizija, studentica Odjela za akvakulturu

0 Komentara:

Komentiraj članak