OD A DO Ž! Na jednom mjestu sve što niste znali o Androidu

OD A DO Ž! Na jednom mjestu sve što niste znali o Androidu

Slično kao i Windowsi, Googleov operativni sustav postaje sveprisutan – kamo god se okrenete, vjerojatno ćete naći bar neki uređaj pogonjen Androidom. Donosimo brzi vodič za neupućene i neiskusne.
Što je Android?

Android je operativni sustav u vlasništvu tvrtke Google. Koriste ga uglavnom prijenosni uređaji poput pametnih telefona i tableta, no postupno se širi i na druge uređaje, kao što su satovi, televizori, fotoaparati… Trenutno je najrasprostranjeniji operativni sustav te vrste. Glavni konkurenti su mu iOS (Apple) i Windows Phone (Microsoft).

Što znači brojka koju često mogu vidjeti uz naziv Android – recimo 4.2.2?

Kako bi držao korak s razvojem tehnologije i ponudio nove mogućnosti, Google stalno razvija Android, a napredak u razvoju bilježi se brojkom.

Prva brojka – u ovom slučaju 4 – govori o kojem je izdanju riječ dok preostale naznačuju o kojoj se verziji tog izdanja radi. Što su brojevi veći, to je softver noviji.

Od 2009. u Googleu imaju običaj većim novim izdanjima i inačicama dati i ime po slatkišima, pa je tako verzija 4.2.2 dobila naziv Kitkat. Prijašnja imena bila su Jelly Bean, Ice Cream Sandwich, Honeycomb…

Trebam li platiti za Android?

Ne. To je besplatna softverska platforma otvorenog koda, koja u pravilu dolazi predinstalirana na uređaje.

Postoji li samo jedna vrsta Androida?

Ne. Više većih proizvođača – poput recimo Samsunga, Sonyja i HTC-a – imaju vlastite verzije Androida, prilagođene hardveru i uslugama koje nude, a koje se izgledom i mogućnostima razlikuju. To ponekad može biti zbunjujuće, naročito za nove korisnike. No može ih se brzo otkriti i naučiti.

Dobro, imam uređaj s Androidom. Što sad?

Prvo što će uređaj tražiti su podaci vezani uz vaš korisnički račun na Googleu. Tehnički, možete koristiti Android i bez tog računa. No Google je operativni sustav tijesno vezao uz niz svojih usluga (kao što su Mail, Contacts, Calendar, Maps i druge), do kojih je kompliciranije doći bez korisničkog računa. Stoga preporučujemo da ga koristite, odnosno da ga napravite ako ga nemate.

Android će ga upotrijebiti kako bi napravio sigurnosnu kopiju (backup) postavki uređaja, pratio koje ste aplikacije preuzeli i povezao ih s već spomenutim servisima.

To znači da će podaci o tome biti pohranjeni i spremni za korištenje u slučaju prijelaza na novi uređaj ili vraćanja postojećeg na tvorničke postavke, ali i da će podaci iz tih servisa biti puno lakše dostupni. Android može čak i automatski pohranjivati fotografije s uređaja na privatni album na društvenoj mreži Google+.

Korisničko ime i lozinku za Google možete unijeti odmah ili naknadno – potražite opciju dodavanja računa u postavkama.

Što sve Android može?

Otprilike sve za što možete naći aplikaciju u Googleovom dućanu online Play. A toga ima vjerojatno više no što možete zamisliti – od surfanja internetom preko streaminga videom do uređivanja fotografija, stvaranja dokumenata i igara. O Playu ćemo više reći kasnije.

Kako krenuti?

Kad pokrenete uređaj, njegov će zaslon biti zaključan. To može varirati, ali obično ćete ga otključati povlačenjem prsta po zaslonu ili na drugi jednostavan način, o čemu ćete dobiti uputu čim uključite uređaj.

Svaki Android možete zaključati da biste onemogućili neovlašten pristup uređaju. Na raspolaganju imate nekoliko opcija – kod, lozinku ili obrazac koji ćete nacrtati na zaslonu. Možete ih odabrati i mijenjati u postavkama.

Kad otključate uređaj, naći ćete se na početnom zaslonu. Ondje možete smjestiti prečice do aplikacija koje najčešće koristite i dodati widgete. Oni služe za prikazivanje sadržaja aplikacije, a da pritom ne morate otvoriti samu aplikaciju.

Kako biste pokrenuli bilo koju aplikaciju, kucnite po njoj. Ona za pozive recimo ponudit će vam pretragu adresara s kontaktima i mogućnost izravnog poziva, kao i popis nedavnih poziva.
tportal.

0 Komentara:

Komentiraj članak