Objavljen čitav paket preporuka za preživljavanje u slučaju katastrofa

Objavljen čitav paket preporuka za preživljavanje u slučaju katastrofa

Njemačka udruga gradova i općina upozorila je na raširene nestanke struje zbog energetske krize i pozvala građane da ozbiljno shvate preporuke o civilnoj zaštiti. Objavili su popis zaliha koje bi svako kućanstvo trebalo imati za slučaj nestanka struje, vode i goriva.

Na mogući rizik od preopterećenja njemačke električne mreže moglo bi utjecati spoji li se na nju 650.000 električnih grijalica prodanih ove godine, u strahu od zastoja u opskrbi plinom. Stoga savjetuju stanovnicima da se opskrbe za desetak dana kako bi bili spremni za moguće krizne situacije. Hrvatska većim dijelom proizvodi svoju struju pa teško da bi došlo do desetodnevnog nestanka.

Međutim, Ravnateljstvo civilne zaštite RH savjetuje kako je kod svih izvanrednih situacija najvažnija odgovorna priprema. Izdan je čitav paket preporuka kako se pripremati, ponašati i što sve treba znati u slučajevima rizika, a dostupne su na poveznici https://civilna-zastita.gov.hr/upute-za-gradjane/82.

- Među vrlo bitnim preporukama su i one za izradu obiteljskog plana za izvanredne situacije koji treba redovito isprobavati i stalno unaprjeđivati te pripremu tzv. kompleta za preživljavanje koji sadrži hranu i vodu, lijekove i medicinske potrepštine, higijenske potrepštine, dokumente i novac - rekli su za Večernji list u MUP-u.

Komplet za preživljavanje u slučaju katastrofa koji preporučuje naša Civilna zaštita sličan je njemačkom. Osim standardne dvije litre vode dnevno po osobi, predviđa konzerviranu hranu i otvarač za konzerve te hranu za dojenčad, zatim lijekove za kronične bolesti te analgetike i antiseptike, zavoje i flastere i igle sigurnosnice, maske i sterilne rukavice, zatim antibakterijski gel, papirnate ručnike i toalet-papir te pelene po potrebi, kao i vreće za smeće. Preporučuje se i deka ili vreća za spavanje, zviždaljka, džepni nožić, svjetiljka s baterijama, indukcijski ili radio na baterije, šibice ili upaljač, čvrste cipele i rezervna odjeća te kopije svih važnih dokumenata i gotovina, donosi Večernji list.

0 Komentara:

Komentiraj članak