OBAVEZNO PROČITAJTE ukoliko se koristite  mobilnim telefonom u drugoj državi EU

OBAVEZNO PROČITAJTE ukoliko se koristite mobilnim telefonom u drugoj državi EU

Koristite li se svojim mobilnim telefonom u drugoj državi članici EU-a radi telefoniranja, slanja tekstualnih (SMS) poruka ili pristupa internetu, cijene usluga koje vam vaš mobilni operater može naplatiti ograničene su.
Od 30. travnja ove godine roaming će se naplaćivati po ograničenim cijenama kako bi se spriječilo zaračunavanje pretjerano visokih cijena korištenja mobilnih usluga. Vlada Republike Hrvatske je na svom Facebook profilu objavila tarife - tako će korisnici po pozivu plaćati iznos nacionalne tarife, a na to će se dodati 0,05€ za odlazni poziv, 0,01€ za dolazni poziv, 0,02€ po SMS-u i 0,05€ po megabajtu potrošenih mobilnih podataka, piše Dalmacija News.

Kao što je u listopadu prošle godine najavljeno, cijene roaminga će u Europskoj uniji od 30. travnja 2016. biti snižene. Iako je prvotno najavljeno da će cijene pasti 15. travnja, ograničenja na snagu stupaju ipak dva tjedna kasnije. Nove roaming cijene vrijedit će do 15. lipnja 2017. kad će se sve roaming naknade u Europskoj uniji zabraniti.

Na iznos osnovne nacionalne tarife u svakoj državi Europske unije dodavat će se sljedeće naknade:

- 0,05€ po minuti za odlazni poziv
- 0,01€ po minuti za dolazni poziv
- 0,02€ po odlaznom SMS-u i
- 0,05€ po megabajtu potrošenih mobilnih podataka.

Trošak potrošenih mobilnih podataka ograničen je na 50 eura, a korisnik će, kada potroši 80% tog iznosa, o tome dobiti obavijest od svog operatera. Time će se spriječiti preveliki troškovi uzrokovani automatskim ažuriranjem podataka i sličnim zgodama.

I dalje ostaje pitanje hoće li telekomunikacijski operateri povisiti cijene domaćih naknada, jer smanjivanjem i kasnijim ukidanjem roaminga upravo oni gube velik dio zarade.

Obavijest o cijenama

Pri prelasku unutarnje granice EU-a mobilni vas operater mora tekstualnom porukom obavijestiti o cijenama odlaznih i dolaznih poziva, tekstualnih poruka i povezivanja s internetom (preuzimanja podataka) u državi članici u koju ste upravo ušli.

Bez neugodnih iznenađenja zbog previsokog računa

Kako bi se izbjegli visoki računi za podatkovni roaming, količina podataka preuzetih s pomoću mobilnog uređaja u cijelom je svijetu ograničena na 50 € (ili protuvrijednost u drugoj valuti), osim ako s mobilnim operaterom dogovorite drugo ograničenje. Kad potrošite 80 % tog dogovorenog iznosa dobit ćete i upozorenje.

0 Komentara:

Komentiraj članak