O čemu su razgovarali Plenković, Dobroslavić i Franković

O čemu su razgovarali Plenković, Dobroslavić i Franković

Radni sastanak premijera Andreja Plenkovića sa županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Matom Frankovićem održan je danas u prostorijama Grada Dubrovnika, a premijer je suradnju ocijenio jako dobrom. Posebno zadovoljstvo izrazio je činjenicom kako bi Pelješki most trebao biti pušten u promet u lipnju ove godine.

Zadovoljni smo što smo od našeg zadnjeg sastanka, kad su bili Dani turizma, riješili pitanje beskamatnih zajmova za nekoliko jedinica lokalne i regionalne samouprave. Mislim da smo tim potezom olakšali funkcioniranje Grada Dubrovnika i drugih općina u ovoj županiji te pokazali da je to primjer dobre suradnje s obzirom da je DNŽ, unatoč ogromnim iskoracima u pogledu uspjeha turističke sezone u usporedbi s 2020., ipak bila u specifičnom položaju. Tako je Vlada, kao i prošle godine, izašla u susret traženjima naših partnera,“ izjavio je te podsjetio na mjere Vlade koje su usmjerene na pomoć poduzetnicima u COVID krizi, piše Dubrovački Dnevnik.

„Dosad je u našem mandatu ugovoreno oko šest milijardi kuna projekata iz EU fondova što je sjajno za razvoj ove Županije. Pri tom je Vlada u ovom razdoblju COVIDA-19 uložila 700 milijuna kuna za plaće radnika u privatnom sektoru ove Županije. Time smo pomogli pet tisuća poslodavaca, očuvali više od 22,5 tisuće radnih mjesta i omogućili svima da ostanu na nogama i premoste krizu,“ kazao je.

Plenković je otkrio kako se na sastanku govorilo i o pripremama za turističku zonu 2022.

„Izražavam posebno zadovoljstvo što će se otvoriti i pustiti u promet Pelješki most, i time bolje povezati jug Hrvatske. Tako će se izbjeći gužve na graničnim prijelazima, a to je preduvjeti i da jug Hrvatske bude auto destinacija,“ izjavio je.

Na sastanku se, kaže premijer, govorilo i o projektima koji se tiču boljeg povezivanja otoka, projektima koji se odnose na prekograničnu suradnju, ali i jačanje obrazovne strukture.

Župan Dobroslavić posebno se osvrnuo na pitanje Pelješkog mosta.

„Most je izvanredno ostvarenje ove Vlade. Imali smo i prije inicijative, a posebno nas iz Županije, no niti vlada Jadranke Kosor, niti ona Zorana Milanovića, nisu dovele do realizacije. Vlada Andreja Plenkovića je uzela čvrsto taj projekt u svoje ruke i danas smo praktički na završetku samog mosta, a vrlo skoro i pristupnih cesta te obilaznice Stona. U lipnju ćemo se voziti Pelješkim mostom i pristupnim cestama,“ izjavio je Dobroslavić.

Bilo je riječi i o epidemiološkoj slici na jugu Hrvatske koju su ocijenili 'relativno dobrom, ali nategnutom'.

Franković je istaknuo kako nijedan premijer od osamostaljenja Hrvatske nije toliko puta bio u Dubrovniku u radnom posjetu kao što je to Plenković. Potom je kazao o kojim projektima je na sastanku bilo riječi.

„To su projekt Lapadske obale koji se uspješno izvodi, potom projekt Aglomeracije čije je izvođenje počelo u Mokošici, a izvijestili smo premijera i o koracima koji nas čekaju oko Aglomeracije Dubrovnik. Istaknuli smo projekt Centra za pružanje usluga u zajednici. To je projekt koji želimo realizirati u suradnji s DNŽ, za što smo već izradili idejni zadatak, sad radimo na idejnom rješenju projekta. Radi se o projektu koji bi, između ostalog, osigurao i pružanje usluga za djecu oboljelu od autizma. Imamo sjajno rješenje, lokaciju smo odredili u Orašcu na državnom zemljištu, a premijer je dao podršku projektu. Istaknuli smo i Dom umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik za koji vrlo skoro očekujemo dobivanje građevinske dozvole. To će biti jedan od projekata koji ćemo prijaviti na EU fondove,“ izjavio je Franković.

Inače, sastanku su, uz premijera, sudjelovali ministri Vili Beroš i Oleg Butković, a o čemu su još razgovarali pročitajte i pogledajte u videu na sljedećem linku.

0 Komentara:

Komentiraj članak