NUTRICIONIZAM  Odgovori  na  najčešća  pitanja

NUTRICIONIZAM Odgovori na najčešća pitanja

Svakoga dana australsku nutricionisticu Susie Burrell pitaju jedna te ista pitanja.
“Moram li se zauvijek odreći kruha kako bih izgubila kile?”, “Šteti li šećer u voću mojoj prehrani?”, “Je li suši stvarno tako zdrav kao što svi tvrde?”

I zato je Susie odlučila javno odgovoriti na najčešća pitanja koja ona i njezini kolege nutricionisti dobivaju, i njezini bi vas odgovori mogli iznenaditi, piše Daily Mail.

Kao prvo, otkrila je da ne uzrokuje svaki kruh nakupljanje kila, a ključ je u tome da izaberete onaj od kojeg ćete biti sretni i siti.

“Bijeli kruh koji često konzumiramo brzo će rezultirati pretjeranom količinom ugljikohidrata i kalorija ako nismo pažljivi”, napisala je u svome blogu.

Umjesto toga, Susie preporučuje krišku ili dvije kruha od kiselog tijesta ili punog zrna kako bismo bili sigurni da je unos ugljikohidrata i kalorija pod kontrolom.

Kakvo i koliko voća jesti?

Voće može isto tako biti sjajan dodatak vašoj prehrani, dokle god uzimate pravo.

To ne znači da morate birati između grožđa i lubenice, već da konzumirate svježe voće s prirodnim šećerima koji neće škoditi vašoj prehrani ako se ograničite na jedan do dva komada dnevno.

No isto se ne može reći za osušeno voće ili ono u soku. Takvo voće sadrži dodatne šećere, pa Susie preporučuje ne više od pet žličica dnevno.

“To ćete dobiti jednostavno ako koristite nekakav voćni preljev, i ako uz to još pojedete voćni jogurt ili zobene pahuljice”, napisala je.

Susie preporučuje da provjerite deklaracije kako biste bili sigurni da ono što kupujete ima manje od pet grama šećera po obroku, ili manje od 10 grama po 100 grama.

Nije svaki jogurt dobar

Jogurt je još jedan naizgled hranjivi obrok koji može biti prepun šećera. Stoga Susie preporučuje da se držite običnih jogurta, naručito onih s većom količinom proteina.

Kako voćni jogurti često imaju dvostruku ili trostruku količinu šećera u usporedbi s onima običnog okusa, Susie još jednom preporučuje da umjesto njih koristite svježe voće.

“Jogurt švedskog stila, ili kvark, isto je tako sjajan s nutritivne strane, ako vam se sviđa okus”, dodala je.

Ne morate bježati od jaja

Posljednje vijesti o zasićenim mastima navele su mnoge da odustanu od jaja za doručak, ali Susie je ublažila brige.

“Jaje je jedno od nautritivno najbogatijih namirnica”, napisala je. “U sklopu dobro izbalansirane prehrane, konzumiranje jednog ili dva jajeta dnevno neće djelovati negativno na vašu težinu ili količinu kolesterola.”

Najbolje ulje

A kada je riječ o tome s kojim uljem kuhati, Susie kaže kako je ekstra djevičansko maslinovo ulje apsolutni pobjednik.

“Nasuprot onome što mnogi misle, možete kuhati i na maslinovu ulju”, objasnila je. “Zapravo, radi se o jednom od najstabilnijih ulja za kuhanje”, kaže.

Maslinovo ulje bogato je antioksidansima i vitaminom E. Sredozemna kuhinja, u kojoj maslinovo ulje igra važnu ulogu, povezana je sa smanjenim rizikom od bolesti srca.

Susie ne preporučuje kuhanje s kokosovim uljem, jer ono sadrži dosta zasićenih masti koje ne “nude koristi antioksidansa ili dodatnih hranjivih tvari”.

Izvor: net.hr

0 Komentara:

Komentiraj članak