Novi brzi test za rak moći će se napraviti kod kuće i sto  posto je pouzdan!

Novi brzi test za rak moći će se napraviti kod kuće i sto posto je pouzdan!

Uskoro bi u prodaji mogao biti jednostavan 10-minutni test koji se može napraviti i kod kuće, a koji će detektirati bolujete li od raka.
David Wong, profesor onkologije na Sveučilištu Kalifornija kaže da je moguće detektirati tumor kada cirkulira u tjelesnim tekućinama poput sline. Testiranje sline 100 posto je točno i jednostavno provesti, da bi se moglo provoditi i kod farmaceuta, ali i kod kuće, napominje on.

Trenutačno se za detektiranje raka koristi testiranje krvi, ukoliko su liječnici već napravili biopsiju i izdvojili tumor, da bi saznali koji genetički potpis trebaju tražiti. Iako ta metoda može biti korištena kako bi se nadziralo širenje raka, ne može biti korištena za inicijalni test, te može pokazati lažno postojanje tumora, piše Telegraph.

Testovi sline, profesora Wanga, pokazale su da i smo kapljica sline posjeduje dovoljno podataka u davanju konačne dijagnoze, čim se tumor počne razvijati. Test je jednostavan i relativno jeftin. Košta oko 150 kuna.

Za sada još mora proći sve razine kliničkog testiranja kod pacijenata s rakom pluća te se odobravanje za stavljanje na tržište u SAD-u očekuje u sljedeće dvije godine. U Europi bi mogao biti u prodaji krajem desetljeća.

'Ako u krvi ili slini kruži potpis tumora, test će ga otkriti. Treba nam i manje od jedne kapi sline i test je gotov u svega 10 minuta. Može se napraviti u liječničkoj ordinaciji dok čekate pregled', rekao je Wong u Washingtonu, na godišnjem sastanku Američkog udruženja za napredak znanosti.

'Važno je rano otkriće. A pacijenti ga mogu napraviti i kod kuće ili kod stomatologa ili farmaceuta', pojasnio je Wong.

0 Komentara:

Komentiraj članak