NOVE MJERE: Uvode se covid potvrde za shopping centre, kafiće i restorane?

NOVE MJERE: Uvode se covid potvrde za shopping centre, kafiće i restorane?

Današnji broj od 6310 novo-pozitivnih na koronavirus u Hrvatskoj govori da je situacija s epidemijom alarmantna i da hitno treba pooštriti epidemiološke mjere ne bi li se barem dijelom spriječio kolaps zdravstvenog sustava te smanjio broj umrlih.
Među testiranima bila je gotovo polovica zaraženih, a povećan je broj hospitaliziranih na 1680 od kojih 219 na respiratoru. To znači da je zauzeto 75 posto bolničkih kreveta i da je zauzeto oko 30 posto respiratora. Umrle su 32 osobe.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je na presici nakon sjednice Vlade da će Nacionalni stožer uvesti nove mjere.

- Imamo daleko manje hospitaliziranih nego na vrhuncu drugog i trećeg vala. Ali broj će zasigurno rasti. Reagirat ćemo kao Vlada i Stožer, usuglašavamo nove mjere i objavit ćemo ih sutra javnosti, rekao je Beroš.

Kako piše Jutarnji, navodno bi se do sutra trebale predložiti neke mjere koje bi za dva ili tri tjedna ipak smirile situaciju. "Sve je na stolu, ali odluke još nema", tvrde nadležni. No, navodno jedino za sad sigurno je da se nastava za djecu ne bi potpuno preselila online, ali bi konačno trebala krenuti ekstenzivnija uporaba covid potvrda.

Moguće je da će biti potrebne za shopping centre, ali i za kafiće i restorane, kao i neke druge zatvorene javne prostore. Kontrolirat će se nošenje maski u zatvorenom. Na stolu je navodno i moguće smanjivanje broja sudionika okupljanja, čak i uz covid potvrdu.

Sve su to neke mogućnosti, ali stručnjaci napominju da će se bez većeg ili manjeg lockdowna na određeni rok u kraćem vremenu teško smanjiti broj zaraženih. Naime, čak i veći odaziv na cijepljen ili korištenje covid potvrda dat će rezultat tek za dva mjeseca, a do tada bi bolnice mogle doći u situaciju da odlučuju koga će liječiti, a koga ne jer će biti pretrpane oboljelima od korone.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak