NOVA STUDIJA Otvorenije mame bolje potiču inovativnost kod svoje djece

NOVA STUDIJA Otvorenije mame bolje potiču inovativnost kod svoje djece

Određene osobine ličnosti kod roditelja imaju veću vjerojatnost za kultiviranje kreativnog okruženja za djecu kako bi bolje napredovala.
Majke koje su otvorenijeg karaktera vjerojatnije će pružiti kreativnije okruženje za svoju djecu, otkrila je nova studija, piše zivotistil.hr.

Istraživači s poljskih sveučilišta, koje je predvodila Joanna Martin Kwaśniewska, gledali su veze između osobnosti majki i kako one utječu na kreativan razvoj svoje djece.

Anketirali su preko tri tisuće majki iz Poljske i analizirali njihove osobnosti po modelu Big Five osobina ličnosti, koji mjeri pet širokih dimenzija (i 10 poddimenzija ličnosti). Usredotočuje se na pet glavnih osobina - ekstraverziju, pristojnost, otvorenost, savjesnost i neurotičnost, to jest sklonost da se dožive negativni osjećaji poput anksioznosti, depresivnosti, ljutnje... 

Majke su također morale ispuniti upitnik koji je procijenio okolinu u kojoj odgajaju svoju djecu i kako to može utjecati na spremnost da nastavi s kreativnim nastojanjima. U studiju su uključene samo majke, jer u Poljskoj žene imaju tendenciju biti primarni skrbnici u obitelji.

Istraživači su zaključili da majke koje su otvorenije mogu kultivirati najkreativnije uvjete za svoju djecu. "Naši nalazi pokazuju da je otvorenost prema iskustvima ključni pozitivni prediktor majčinih aktivnosti koje oblikuju klimu kreativnosti u njezinu odnosu s djetetom", napisali su istraživači.

Otvorenost nije bila jedina karakteristika povezana s poticanjem kreativnosti. Važni su i ekstraverzija, emocionalna stabilnost i majke koje su 'ugodnije'. Otvorene, emocionalno stabilne i ugodne majke mogle su motivirati svoju djecu da budu inovativni i uče iz svojih pogrešaka.

Okruženje u kojem dijete odrasta može igrati veliku ulogu u pomaganju postizanja njihovog punog potencijala.

0 Komentara:

Komentiraj članak