NOVA OPASNOST: Test otkrio tihu reinfekciju mutiranog SARS-CoV-2 kod bolničkih zaposlenika

NOVA OPASNOST: Test otkrio tihu reinfekciju mutiranog SARS-CoV-2 kod bolničkih zaposlenika

Dva člana osoblja u bolnici u Indiji koja su imala pozitivne testove na koronavirus ponovno su zaraženi nekoliko mjeseci kasnije - i nisu imali simptome ni u jednom slučaju.

Nedavna istraživanja otkrila su slučajeve reinfekcije SARS-CoV-2 koji su naknadno potvrđeni i sekvenciranjem genoma. Međutim pojavila su se i dodatna izvješća o genetski karakterističnim reinfekcijama koja postavljaju relevantna pitanja o dugovječnosti imunološkog odgovora na infekciju COVID-19.

 

U svim prethodnim izvješćima, pacijenti su imali simptome u jednoj ili obje epizode. "Ovdje pričamo o asimptomatskoj reinfekciji SARS-COV-2 kod dva zdravstvena radnika otkrivena tijekom rutinskog nadzora. Izvješće naglašava mogućnost neotkrivenih ponovnih infekcija SARS-CoV-2 i potrebu za nadzorom nad potencijalnim reinfekcijama u zdravstvenim sustavima.", navode u najnovijem istraživanju.

 

Djelatnici bolnice, 25-godišnjak i 28-godišnjakinja, radili su na odjelu za bolesnike zaražene COVID-19 infekcijom. Oboje su testirani testom kvantitativne polimerazne lančane reakcije u realnom vremenu (RT-PCR) te su bili pozitivni na SARS-CoV-2 infekciju, 5. svibnja prva osoba i 17. svibnja druga. Iako su oboje bili asimptomatski, hospitalizirani su prema politici institucije u kojoj rade.

 

Potom su na SARS-CoV-2 postigli negativan rezultat na RT-PCR testu 13. svibnja, odnosno 27. svibnja. Nakon vraćanja na svoje dužnosti u bolnici, obje su osobe, 21. kolovoza i 5. rujna, ponovno imale pozitivan test na SARS-CoV-2, a četrnaestog odnosno šestog dana nakon - negativan test.

 

Oboje su i drugi put bili asimptomatske, ali su imali veće virusno opterećenje u drugoj epizodi infekcije.

 

Budući kako je RNA iz brisa arhiviran, nakon pristanka pacijenata primjeri za sekvenciranje pripremljeni su pomoću pristupa zasnovanog na metodama TWIST Biosciences kao i na osnovi amplificiranih fragmenata (COVIDSeq, Illumina).

Analiza genoma korištenjem prethodno objavljenog protokola za lokuse otkrila je 9 i 10 jedinstvenih varijantnih razlika između izolata virusa iz dvije epizode infekcije u oba pacijenta.

 

"Kada se sve zajedno sagleda, analiza sugerira kako bi asimptomatska reinfekcija mogla biti potencijalno nedovoljno praćena i prijavljena. Genetski različit SARS-CoV-2 isključuje trajnu virusnu infekciju ili reaktivaciju. Obje su osobe imale veće virusno opterećenje tijekom ponovne infekcije što ukazuje na potrebu kontinuiranog nadzora. Značajno je i to kako genetska varijanta virusa pronađena tijekom reinfekcije kod drugog pacijenta vjerojatno pruža otpor neutralizirajućim antitijelima." zaključak je Vinod Scaria s Instituta za genomiku i integrativnu biologiju u New Delhiju i njegovih kolega koji su ujedno i autori ove studije.

 

 
covid

covid CSIR Institute of Genomics and Integrative Biology (CSIR-IGIB), Mathura Road, New Delhi, INDIA

0 Komentara:

Komentiraj članak