Nova istraživanja sugeriraju da e-cigarete smanjuju gustoću kostiju

Nova istraživanja sugeriraju da e-cigarete smanjuju gustoću kostiju

Nova studija sugerira da vaping može dovesti do krhkih kostiju kod mlađih odraslih osoba

Poznato je da vaping može ozbiljno oštetiti pluća, posebno gledajući porast broja hospitalizacija zbog konzumacije zbog e-cigareta. No, osim akutnih problema s plućima, stručnjaci brinu da bi e-cigarete, baš kao i obične cigarete, mogle oštetiti brojne druge organe. Nova studija sugerira da vaping može dovesti do krhkih kostiju kod mlađih odraslih osoba, javlja EurekaAlert.

 

Liječnik Dayawa D. Agoons iz Pennsylvanije pokrenuo je novu studiju o štetnosti e-cigareta nakon što je primio mlađu pacijenticu s prijelomom vrata bedrene kosti. Djevojka je bila je pušač, a e-cigarete je koristila kao pomoć u prestanku pušenja.

Mladi bi mogli biti posebno ugroženi

Znanstvenici su ustanovili vezu između pušenja i osteoporoze, ali tek treba istražiti sličnu vezu između vapinga i osteoporoze, piše Mic. Ipak, jedna analiza pokazala je da su odrasle osobe koje koriste e-cigarete 46 puta češće patile od prijeloma izazvanih osteoporozom. Budući da je vaping puno češći među mladima, studija implicira da bi mladi dugoročni korisnici e-cigareta mogli imati povećani rizik od prijeloma kostiju zbog nastanka osteoporoze.

 

U ovome trenutku ne može se definitivno zaključiti da e-cigarete uzrokuju krhke kosti. E-cigarete sadrže znatne količine nikotina koji može poremetiti aktivnost stanica odgovornih za formiranje kostiju, kao i proizvodnju i metabolizaciju vitamina D te određenih hormona, smanjujujući tako gustoću kostiju. Znanstvenici tek trebaju provesti studije kako bi učvrstili povezanost između cigareta i krhkih kostiju, ali novo istraživanje sugerira da e-cigarete nisu sigurna alternativa klasičnim cigaretama.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak