NOVA INICIJATIVA: Do jadranskih otoka autonomnim električnim brodovima

NOVA INICIJATIVA: Do jadranskih otoka autonomnim električnim brodovima

U primjenu Europskog zelenog plana kreće, čini se, i Hrvatska koja bi uskoro mogla dobiti potpuno inovativan, “zeleni” prijevoz do otoka. Pokreće se, naime, Incijativa “Autonomni elektro-brodovi za pametne otoke i gradove”, koja će službeno biti potpisana idući ponedjeljak, 25. listopada, na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Inicijativu su pokrenuli FER, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Centar za transfer tehnologije, Inovacijski centar Nikola Tesla te tehnološka kompanija iCat d.o.o.
Riječ je o proizvodnji brzih putničkih katamarana na električni pogon za međuotočki prijevoz putnika. Plovilo bi bilo dužine 17 metara, širine 7 metara, mogao bi primiti 94 putnika, a plovio bi brzinom od 30 čvorova, donosi portal Morski.hr.

iCat predstavlja tehnološki superioran katamaran, zamišljen kao ultralagano plovilo. Zahvaljujući primjeni suvremenih tehnologija u gradnji trupa te opcijama električnog, hibridnog ili visokoefikasnog diesel pogona, iCat stvara ekonomski opravdane, a istovremeno „zelene“ putničke linije.

Brod je, kažu, namijenjen za međuotočke brodske linije po modelu prigradskog prijevoza, povezujući otoke i gradove u jedinstvenu cjelinu.

Incijativa “Autonomni elektro-brodovi za pametne otoke i gradove” pokreće se s ciljem razvoja suvremenog brodskog prijevoza uz nultu stopu štetnih emisija, oslanjajući se isključivo na “zelena” goriva. Tehnološki napredni pogon na brodovima prati djelomična ili potpuna autonomija, gdje na prvo mjesto dolaze sigurnosni aspekti prijevoza putnika, a autonomno pristajanje prvi je razvojni korak, poručuju autori projekta, prenosi Morski.hr.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak