Njemačka želi zabraniti ulazak britanskih turista u EU

Njemačka želi zabraniti ulazak britanskih turista u EU

Njemačka će pokušati zabraniti britanskim putnicima ulazak u Europsku uniju bez obzira na to jesu li primili cjepivo protiv covida-19, prenosi današnji londonski The Times.
"Očito je da smo zabrinuti oko delta varijante", rekla je njemačka kancelarka novinarima tijekom prošlotjednog summita Vijeća EU. Problem je širi jer je Portugal također nametnuo nova karantenska pravila necijepljenim britanskim putnicima, stavljajući Ujedinjenu Kraljevinu u istu rizičnu kategoriju u kojoj su Južna Afrika, Brazil, Indija i Nepal.

Svi posjetitelji iz Britanije u Portugal moraju u karantenu 14 dana "kod kuće ili na mjestu koje su odredile zdravstvene vlasti", osim ako ne mogu predočiti dokaze da su u potpunosti cijepljeni najmanje dva tjedna ranije. To se ne odnosi na djecu mlađu od 12 godina. Ta će mjera trajati sigurno do 11. srpnja. Vlada u Lisabonu je ostavila otvorena vrata, navodeći da se odluka "može revidirati u bilo kojem trenutku, ovisno o evoluciji epidemiološke situacije".

London se nadao da bi Portugal, zbog straha da ne izgubi britanske turiste, ali i povijesno dobrih odnosa, mogao stati na britansku stranu. Problem je što i ta zemlja muku muči s novim sojem virusa pa joj ne treba još i britanski doprinos na tom planu. U portugalskoj prijestolnici se gotovo polovica novih slučajeva zaraze odnosi na delta varijantu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel želi Veliku Britaniju proglasiti "zabrinjavajućom zemljom" zato što je u zemlji snažno rasprostranjena delta varijanta virusa, prenosi Jutarnji list. O planovima će raspraviti viši europski i nacionalni dužnosnici na Odboru EU za integrirani politički odgovor na krizu, a tom će se pokušaju usprotiviti Grčka, Španjolska, Cipar, Malta i Portugal, ističe The Times.

Izvor iz britanske vlade rekao je da je kancelarka Merkel izgledala "sve izoliranije", dodajući: "Mnoge će zemlje misliti da je to njihova vlastita odluka, a ne jedna o kojoj se odlučuje u Berlinu". Britanska strana nastoji igrati na navodnom slabljenju njemačke čelnice koja na prošlotjednom summitu Vijeća EU nije uspjela progurati ideju sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Na kancelarku Merkel, kako bi promijenila tako tvrd stav, pokušat će utjecati britanski premijer Boris Johnson tijekom sastanka koji će imati u petak u rezidenciji u Chequersu.

"To će biti prilika za raspravu o brojnim pitanjima, među kojima su britansko-njemački odnosi i globalni odgovor na pandemiju", rekao je glasnogovornik Downing Streeta 10.

Britanija planira sljedeći mjesec objaviti plan prema kojemu bi u cijelosti cijepljene osobe mogle putovati bez restrikcija u sve zemlje, bez zahtjeva za karantenu nakon povratka, osim u one s visokim rizikom zaraze covidom-19. Premijer Johnson je navodno inzistirao da se shema počne primjenjivati već sljedeći mjesec, ali ministri vjeruju kako vjerojatno neće biti spremna prije kolovoza. Planovi se suočavaju s preprekama.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron inzistirao je da EU ima "usklađeni" odgovor i da nova ograničenja budu osnova za uvođenje europske zelene propusnice. Macron je poručio južnoeuropskim kolegama: "Moramo biti oprezni po ovom pitanju, posebno kad je riječ o nužnoj koordinaciji. To je ključ za europsku zelenu propusnicu. U dogovoru smo i savršeno smo u skladu s Angelom Merkel". I tako je nastao još jedan problem u odnosima EU i Ujedinjene Kraljevine koja nikako da prihvati da ne može nametati pravila igre Bruxellesu, prenosi Jutarnji list.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak