Njemačka planira dijelu građana dati novčani iznos za rođendan, imaju posebne uvjete za to

Njemačka planira dijelu građana dati novčani iznos za rođendan, imaju posebne uvjete za to

Oko 750.000 ljudi u Njemačkoj trebalo bi za rođendan dobiti 200 eura od države. Tim se novcem, kako je u petak objavila savezna vlada, želi potaknuti mlade na iskustvo kulture.

- Želimo otvoriti put kulturi. Želimo zainteresirati mlade za raznolikost kulture u našoj zemlji - istaknula je ministrica kulture Claudia Roth.

Takozvana “Kulturna propusnica” bi, također, trebala podržati kulturnu industriju koja i dalje trpi posljedice korone te se bori s padom publike, navodi Fenix magazin. 

Prema riječima ministrice Roth, sredstva su namijenjena za kulturne svrhe, primjerice za knjige, posjete muzejima i izložbama, kino predstave, koncerte i kazališne predstave.  Savezna vlada, kako je odlučio Odbor za proračun njemačkog Bundestaga, za pilot projekt daje 100 milijuna eura.

Poklon bon od 200 eura trebali bi dobiti svi mladi koji u 2023. napune 18 godina. Prema Saveznom zavodu za statistiku, to je oko 750.000 ljudi. Bon bi se mogao iskoristiti dvije godine na digitalnoj platformi dostupnoj kao aplikacija i web stranica.

Kulturni pružatelji mogli bi se registrirati na platformi i tamo nuditi primjerice koncerte, kazališne i kino predstave. "Kulturna propusnica" trebala bi se dijeliti u drugom kvartalu 2023. godine. Ako projekt bude uspješan, u drugom bi se koraku mogao otvoriti mladima od 15 do 17 godina.


0 Komentara:

Komentiraj članak