Nikada ne uzimajte ove lijekove uz jutarnju kavu

Nikada ne uzimajte ove lijekove uz jutarnju kavu

Postoje neki lijekovi i dodaci prehrani koje nikako ne biste trebali miješati s kofeinom. Ovo su neki za koje ljekarnici tvrde da su posebno opasni.

Lijekovi protiv dijabetesaMožda ne mislite da kava negativno utječe na lijekove protiv dijabetesa. No, zapravo, “kava može povećati šećer u krvi kod nekih pojedinaca, što će vjerojatno suzbiti učinke antidijabetičkih lijekova”, upozorava portal MDlinx. “Dijabetičari koji vole piti kavu trebali bi pažljivo pratiti šećer u krvi.

Lijekovi za štitnjaču

Studija iz 2008. godine koju je objavila Nacionalna medicinska knjižnica otkrila je da kava ometa levotiroksin lijekova za štitnjaču. Portal VerywellHealth objašnjava kako kofein utječe na način na koji tijelo apsorbira levotiroksin: “Kofein je stimulans koji može povećati pokretljivost crijeva i kontrakcije mišića koje pomiču hranu kroz probavni trakt”, kaže stranica. Kofein također ima blagi laksativni učinak i povećava količinu tekućine u stolici.

Vitamini i dodaci prehrani

Vitamini neće puno pomoći ako se njihova svojstva prebrzo poguraju duž vašeg probavnog sustava ili isperu iz vašeg tijela prije nego što mogu imati bilo kakav pozitivan učinak. “Kava je diuretik i može dovesti do gubitka vitamina topljivih u vodi poput vitamina B i vitamina C kada se uzimaju zajedno”, upozorava Jones. “Kofein će ubrzati probavni proces povećanjem kontrakcija koje tjeraju hranu kroz vaš probavni trakt”, piše portal LiveStrong, čiji stručnjaci također ističu da kava može ograničiti ili smanjiti apsorpciju željeza i kalcija, piše MSN, a prenosi N1.

0 Komentara:

Komentiraj članak