PU DUBROVAČKO NERETVANSKA

NIJE SE DOGODILA POMORSKA NESREĆA: Policija o smrtnom slučaju pokraj otočića Proizd

Očevidom na plovilu, koje je pronađeno na 12 metara dubine, utvrđeno je da su sva oštećenja nastala ispod vodene linije, odnosno u dijelu plovila koje se nalazi ispod površine mora, dok iznad površine mora nisu uočena oštećenja nastala udarom, što otklanja mogućnost da je na plovilo 74-godišnjaka naletjelo neko drugo plovilo.

"Želimo izraziti razumijevanje ožalošćenih u slučaju smrti 74-godišnjaka koji je svojim plovilom ribao pokraj otočića Proizd u korčulanskom akvatoriju, međutim moramo istaknuti da prikupljeni dokazi ne ukazuju na to da je ovdje riječ pomorskoj nesreći", poručili su iz PU dubrovačko-neretvanske vezano za ovaj slučaj. 

Naime, očevidom na plovilu, koje je pronađeno na 12 metara dubine, utvrđeno je da su sva oštećenja nastala ispod vodene linije, odnosno u dijelu plovila koje se nalazi ispod površine mora, dok iznad površine mora nisu uočena oštećenja nastala udarom, što otklanja mogućnost da je na plovilo 74-godišnjaka naletjelo neko drugo plovilo.

Iz policije dodaju kako je očevidom utvrđeno da je u donjem dijelu plovila pronađeno oštećenje u vidu rupe, uslijed čega je plovilo najvjerojatnije potonulo.

"Zaključak provedenih očevidnih radnji je da je do oštećenja na plovilu došlo zbog nasukavanja plovila na neku podmorsku stijenu ili hrid", poručili su.

Na Odjelu patologije dubrovačke bolnice je obavljena obdukcija na tijelu preminulog kojom je utvrđeno da je do smrti došlo utapanjem.

 

"Dosadašnjim tijekom istrage nije utvrđena niti jedna indicija koja bi ukazivala na to da je u konkretnom slučaju došlo do pomorske nesreće ili nekog drugog kaznenog djela, međutim svakako želimo istaknuti da izvidi ovog događaja još nisu dovršeni i da smo zatražili mišljenje nadležne lučke kapetanije kako bi se u cijelosti otklonila mogućnost da se u konkretnom slučaju dogodio neki oblik protupravnog ponašanja", zaključili su iz PU dubrovačko-neretvanske.

Podsjetimo, rodbina i prijatelji nesretnog ribara pitali su se što se dogodilo.

– Išao je na lignje u subotu popodne kod otočića Proizda, kraj Vele Luke. Inače najkasnije dođe u 22 sata doma. Žena je najprije mislila da je ostao prespavati, no kad nije došao doma, išli su ga tražiti ona i sin. Pronađen je sa strahovitim ozljedama. Brod najprije nije nađen, ali jesu vesla. Kad je došao doktor, rekao je da zovemo kriminalistiku jer mu je bilo sumnjiv način smrti. U plućima nije imao mora, već je dobio teške ozljede sprijeda i straga. Tijelo je jučer ujutro poslano na obdukciju, a sve se dogodilo prekjučer navečer – kazao je za Morski.hr Ivica Cetinić kojem je unesrećeni 79-godišnji ribar bio vjenčani kum.

– Jutros je pronađen njegov kaić uz sami kraj, na dubini od 12 metara. Podignut je na površinu balonima. U Veloj Luci ga je dočekala krim policija. Na plovilu se jasno vide tragovi oštećenja, a na motoru su ostali tragovi bijele boje i na spojleru isto i to smo sami vidjeli – uvjeren je Ivica koji dodaje kako je brodica potonula jer je u nju navrlo more.

Komentiraj članak

Komentari