NEKOLIKO  KLJUČNIH  IMENA  Znate  li  zapravo  tko  je  izmislio  televizor?

NEKOLIKO KLJUČNIH IMENA Znate li zapravo tko je izmislio televizor?

Puno je pionira televizije, ali John Logie Baird i Philo Farnsworth su ipak najveće zvijede njezine povijesti. Prijenos signala na veliku udaljenost je jedan od najvećih trijumfa izumitelja devetnaestog stoljeća.
Ipak ni njihova genijalnost nije mogla riješiti krajnji izazov, prijenos jasnog zvuka i slike. Puno ih je pokušalo što vodi do duge liste potencijalnih pionira televizije ali najpoznatiji i najzaslužniji je Škot John Logie Baird. U siječnju 1926. godine napravio je prvu demonstraciju prijenosa pokretnih slika, a do 1929. godine Baird je prodavao “televizijske setove” za 25 funti što bi danas bilo oko 1500 engleskih funti.

ŽESTOKA BITKA OKO PATENTA

Bairdov dizajn nudio je malene, treperave, crno bijele slike i koristio je prednji, perforirani disk kojeg je 1894. godine izumio njemački inženjer Paul Nipkow, a koji je skenirao slike za prijenos kao električne signale.

Tehnologija koja je potrebna da bi dala televiziji masovnost pripisuje se briljantnom američkom izumitelju Philou Farnsworthu. Još dok je bio tinejdžer, Philo je shvatio da elektronička tehnologija može snimati slike puno brže i finije nego bilo koji mehanički uređaj, pa je 1927. pokazao prvu elektronsku televiziju. Izbila je žestoka bitka oko patenta sa američkom kompanijom RCA. Unatoč tome što je u konačnici pobijedio, dobio nagradu i autorska prava, Farnsworth i njegova ključna uloga u izumu televizije danas su uveliko zaboravljeni.

Izvor: Telegram

0 Komentara:

Komentiraj članak