NEĆE BITI BITAN SAMO PROSJEK: Velika promjena kod upisa u srednje škole

NEĆE BITI BITAN SAMO PROSJEK: Velika promjena kod upisa u srednje škole

Prema planu Ministarstva znanosti i obrazovanja, ubuduće će prilikom upisa učenika u srednje škole veću ulogu imati prijemni ispiti. Sve srednje škole koje to žele moći će provoditi prijemne ispite bez posebnih uvjeta, pri čemu se broj bodova iz prijemnog povisuje sa sadašnjih pet na deset bodova.

To bi značilo da će učenik koji ima manji broj bodova iz uspjeha u osnovnoj školi, moći ''preskočiti'' učenika s prosjekom pet nula, ukoliko bolje od njega riješi prijemni ispit, javlja Jutarnji list.

 

Prema prijedlogu izmjena Pravilnika o upisu u srednje škole, objavljenom na e-savjetovanju u ponedjeljak, škole će moći provoditi provjere posebnih znanja iz hrvatskoga jezika, matematike, prvoga stranog jezika te nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim programima obrazovanja.

Škole su i dosad imale mogućnost provoditi prijemne ispite, no tu mogućnost nije koristilo mnogo škola. Iznimke su zagrebački MIOC, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, I. gimnazija i Gimnazija Tituša Brezovačkog.

Zahtjev za uvođenje prijemnog škole su morale podnijeti puno ranije no što se sada predviđa, konkretno najkasnije do konca prvog polugodišta za iduću godinu. Sada je taj rok 31. ožujka tekuće godine.

 

Jedna od novosti u prijedlogu Pravilnika o upisu u srednje škole, jest da se posebni elementi vrednovanja, poput zdravstvenih teškoća, više ne boduju. Dosad su, naime, učenici na zdravstvenu teškoću dobivali jedan bod, a po novome prijedlogu na temelju dokazanih zdravstvenih teškoća učenici bi ostvarivali prednost pri upisu, u slučaju ako su dva ili više kandidata na zadnjem mjestu ljestvice i imaju isti broj bodova.

Ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zlatko Stić objašnjava kako sada veću šansu dobivaju učenici koji su imali manji broj bodova iz ocjena u odnosu na odlikaše. Dosad, naime, učenik s dobivenih pet bodova na prijemnom i sa 76 bodova iz prethodnog obrazovanja, nije imao šansu pred učenikom koji je imao maksimalan broj bodova iz osnovne.

''Čak i kada su riješili prijemni sa sto posto bodova, a u školi su imali 76, nisu imali šanse preskočiti superodlikaša koji je riješio 20 posto prijemnog ispita. Sada se to mijenja i superodlikaši će se morati dokazati'', izjavio je Stić.

0 Komentara:

Komentiraj članak