NE SLUTI NA DOBRO: Infektivni post-COVID sindrom nakon djece pronađeni kod odraslih

NE SLUTI NA DOBRO: Infektivni post-COVID sindrom nakon djece pronađeni kod odraslih

"Konačno, priznavanje MIS-A pojačava potrebu za preventivnim naporima kako bi se ograničilo širenje SARS-CoV-2", zaključili su autori.

Mjesecima nakon otkrića "multisistemskog upalnog sindroma"(MIS-C) vezanog za COVID-19 u djece o kojem smo već pisali, zdravstveni službenici upozoravaju da slično stanje može pogoditi i odrasle.

U petak (2. listopada) Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je izvještaj koji opisuje "multisistemski upalni sindrom u odraslih" ili (MIS-A). Poput sindroma kod djece, MIS-A je teška bolest koja cilja na više organa i uzrokuje povećanu upalu u tijelu, navodi se u izvješću. Kod oba sindroma, mnogi pacijenti ili imaju pozitivan test na SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, ili imaju antitijela protiv njega, što ukazuje na nedavnu infekciju.

Čini se kako je MIS-A trenutno rijetka infekcija, poput one kod djece. Novo CDC izvješće identificira dvadesetak slučajeva s MIS-A simptomima. Ipak, novo izvješće, objavljeno u CDC časopisu Morbidity and Mortality Weekly Report, poziva liječnike da razmotre dijagnozu MIS-A kod odraslih sa znakovima i simptomima.

"Konačno, priznavanje MIS-A pojačava potrebu za preventivnim naporima kako bi se ograničilo širenje SARS-CoV-2", zaključili su autori.

 

Sindrom kod odraslih

 

Izvještaji o misterioznom upalnom sindromu kod djece prvi su se put pojavili u proljeće, a liječnici su to stanje nazvali MIS-C, odnosno "multisistemski upalni sindrom u djece".

Djeca s ovim rijetkim sindromom, koji zahvaća više organa i često zahtijeva hospitalizaciju, mogu osjetiti vrućicu, bolove u trbuhu, povraćanje, proljev, bolove u vratu, osip, krvave oči i umor, navodi CDC.

 

Do sada je CDC primio izvješća o 935 slučajeva MIS-C u Sjedinjenim Državama, uključujući 19 smrtnih slučajeva. Službena definicija MIS-C uključuje dobnu granicu od 20 godina.

Tijekom ljeta bilo je izvještaja o sličnom sindromu koji se pojavio u odraslih. Novo CDC izvješće opisuje 27 slučajeva MIS-A iz Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

Šesnaest tih slučajeva detaljno je opisano, od kojih je devet službeno prijavljeno CDC-u, a sedam od njih je opisano u objavljenim izvještajima o slučaju.

Među 16 slučajeva pacijenti su bili u dobi od 21 do 50 godina. Samo je jedan slučaj zabilježen u Velikoj Britaniji, a ostatak u SAD-u, uključujući slučajeve u Maineu, Floridi, Louisiani, Georgia, New Yorku, Massachusettsu i Texasu.

 

Neki simptomi kod odraslih bili su slični onima kod djece, uključujući vrućicu, gastrointestinalne simptome i osip. Neki su pacijenti prijavili bol u prsima ili lupanje srca, a svi su imali povišenu razinu markera upale.

Svi su pacijenti imali pozitivan test na COVID-19 ili pozitivan test na antitijela. Deset pacijenata zahtijevalo je liječenje na intenzivnoj njezi, a dvoje je pacijenata umrlo, navodi se u izvješću.

 

Nalazi "ukazuju na to ¸kako odrasli pacijenti svih dobnih skupina s trenutnom ili prethodnom infekcijom SARS-CoV-2 mogu razviti hiperinflamatorni sindrom sličan MIS-C", napisali su autori.

Autori napominju kako hospitalizirani pacijenti s COVID-19 općenito mogu osjetiti upalu i učinke na organe izvan pluća.

Međutim, u većini slučajeva te učinke prate ozbiljni respiratorni problemi. S druge strane MIS-A pacijenti nisu pokazali ozbiljne respiratorne simptome. Od 16 pacijenata, polovica nije imala respiratorne simptome, a polovica je imala samo blage.

 

Osnovni uzroci MIS-C i MIS-A nisu poznati. No, 30 posto odraslih u trenutnom izvješću i 45 posto uzorka od 440 djece s MIS-C testirano je negativno na SARS-CoV-2, ali pozitivno na antitijela protiv virusa ", što sugerira kako MIS-A i MIS-C mogu predstavljati postinfektivni procesi ", napisali su autori.

Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razumjeli točni uzroci ovog stanja i njegovi dugoročni učinci, zaključili su.

IZVOR: CDC

0 Komentara:

Komentiraj članak