NE PROPUSTITE: Dubrovački međunarodni operni festival 'Hommage Tino Pattiera'

NE PROPUSTITE: Dubrovački međunarodni operni festival 'Hommage Tino Pattiera'

U Kneževu dvoru u Dubroviku od 3. do 6. srpnja 2013. će se održati tradicionalni Dubrovački međunarodni operni festival „Hommage Tino Pattiera“.
Mnogi ne znaju tko je bio taj “čovjek sa zlatom  u grlu“ kako ga je nazvao jedan od savremenika,  pjevača Hrvatskog narodnog kazališta. Tino Pattiera, cavtačanin je koji je u prvoj polovici 20. stoljeća oduševljavao glazbene kritičare širom svijeta svojim baršunastim lirskim tenorom, dojmljivim scenskim nastupom i pojavom ali i predanošću i svestranošću. Drugo od desetoro djece Lucije i Marka bio je bistar razigran, spretan i veseo dječak. Učeći u gimnaziji boravio bi tjednom u Dubrovniku a vikendom se u poštanskoj kočiji vraćao u svoj Cavtat. Jednom zgodom uhvatila ih je na putu oluja a Tino je počeo pjevušiti, sve glasnije i glasnije, kako bi odagnao strah. Počeo i više nikada nije ni prestao.

Njegova ljubav prema pjevanju  odvela ga je u Prag i Beč a već u 23. godini postao je član Kraljevske dvorske opere u Dresdenu. Njegova dostignuća kroz brojne nastupe u svim većim europskim i američkim opernim kućama te kroz profesuru brojnim studentima ne mogu se pravedno opisati već tek naslutiti ili možda osluhnuti. Pa ipak uza sav sjaj i veličinu svog talenta ostaje dostupan i pristupačan čovjek od svog kraja, ljubitelj mora i ribanja, čovjek velikog duha, koji se vraća tik pred kraj života svojoj matičnoj luci – Cavtatu.

Stvarajuću „Hommage Tino Pattiera“ predanošću poput njegove, zaigranošću, oduševljenjem, snagom i transformacijskim potencijalom muzike iz srca, sudionici festivala u prijateljskom raspoloženju uvjek iznova oživljavaju njegov duh, njegov spiritus movens i u tome kao da ih na neki način, malim valikim tajnama muzike,  profesor Pattiera podučava i post festum. Podučava predanosti, ljubavi, zaigranosti.

Za informacije i rezervacije posjetite: www.dubrovnik-opera-festival.com

0 Komentara:

Komentiraj članak