Buča čuva zdravlje
No nije buča samo poslastica već dobro djeluje i na zdravlje. Njezin mesnati dio potiče lučenje inzulina i tako pomaže reguliranje povišenog šećera u krvi. Brojne aktivne komponente su antioksidansi koji štite krvne žile što je opet od pomoći ljudima koji pate od šećerne bolesti. Uz to, buča djeluje na sniženje krvnog tlaka.
Bučine sjemenke
Bučine su sjemenke bogate uljem koje sadrži oleinsku i linolnu kiselinu. U bjelančevinama ovih sjemenki mnoge su esencijalne aminokiseline. Od mineralnih tvari svakako valja spomenuti kalij, krom, magnezij, cink, bakar i selen. Osim toga, ima tu i karotena, vitamina E, nekih vitamina B skupine, fitosterola, ...
Aktivne tvari bučinih sjemenki pokazuju antibakterijsko i antimikotično djelovanje. Također se njihovo konzumiranje vezuje uz smanjenje rizika za pojavu raka želuca, prostate, dojke, pluća, kože i debelog crijeva. K tome, ove sjemenke sprječavaju stvaranje žučnih kamenaca. Pomažu i protiv depresije jer potiču lučenje hormona sreće.
Nema dvojbe. Bučine su sjemenke savršena grickalica. Posebno dobro idu uz utakmicu. :)
Bučino ulje
Bučino ulje pokazuje protuupalno djelovanje, pa je od koristi ljudima koji pate od artritisa. Normalizira visoki krvni tlak, a isto tako smanjuje povećanu koncentraciju kolesterola i glukoze u krvi. Zaštita je protiv nastajanja različitih vrsta raka; želuca, dojke, pluća i debelog crijeva.
Povrh svega ovo ulje pozitivno djeluje na zdravlje prostate. Sprječava njezino povećanje i ublažava tegobe kod mokrenja što je svakako od koristi starijim muškarcima.
Svježi sir s bučinim sjemenkama i uljem
Ako imate sreće i vaša vrećica s bučinim sjemenkama nije dobila noge, svakako probajte namaz sa svježim sirom.
Sastojci:
- 5 jušnih žlica svježeg sira
- 1 jušna žlica bučinog ulja
- 1 jušna žlica isjeckanih blago poprženih bučinih sjemenki
- malo papra i soli
Priprema:
U blenderu pomiješajte sve sastojke. Servirajte uz blago tostirani crni, zobeni ili raženi kruh.
Pečena buča
S pečenom bučom možete što god želite. Jeste li probali jesti ju samu? A dodate li joj malo meda i cimeta dobit ćete prvoklasnu slasticu? Ja za doručak na nju stavim svježeg sira.
A što kažete na pečenu buču kao prilog mesnom umaku? E to stvarno morate probati.
Buču izrežete na kriške i ispecite. Ogulite ju i poslužite uz mesni umak. Nema ništa jednostavnije.
Izvor: živim.hr