NAJNOVIJA STUDIJA Ako ste vegetarijanac, veća je šansa da ćete doživjeti moždani udar

NAJNOVIJA STUDIJA Ako ste vegetarijanac, veća je šansa da ćete doživjeti moždani udar

Prema rezultatima najnovije studije, vegetarijanska prehrana smanjuje rizik od srčanih bolesti, ali povećava rizik od moždanog udara, javlja BBC.

Istraživanje objavljeno u uglednom časopisu British Medical Journal, promatralo je 48.000 ljudi, njihovu prehranu i zdravstveno stanje u periodu od 18 godina.

Vegani i vegetarijanci su u prosjeku imali 10 slučajeva manje srčanih bolesti na 1000 ispitanika u usporedbi s mesojedima, ali i tri slučaja više moždanog udara.

Stručnjaci za prehranu smatraju da je, bez obzira na izbor prehrane, konzumacija širokog spektra hrane najbolja opcija za dobro tjelesno zdravlje.

Biljna prehrana - 20% veći rizik od moždanog udara

Polovina sudionika spomenute studije, koja je počela promatrati ispitanike u periodu između 1993. i 2001., bili su mesojedi. Promatrano je i nešto više od 16.000 vegetarijanaca ili vegana, ali i 7500 osoba koje od mesa jedu samo ribu.

Znanstvenici su ih ispitali o njihovoj prehrani i zdravstvenom stanju kada su se pridružili studiji i ponovno u 2010. godini. Bilježili su njihovu medicinsku povijest, tjelesnu aktivnost i jesu li pušači.

Uočili su da ispitanici koji od mesa jedu samo ribu, imaju 13% manji rizik od obolijevanja od srčanih bolesti u usporedbi s mesojedima, dok su vegetarijanci i vegani imali čak 22% manju vjerojatnost.

S druge strane, oni na biljnoj prehrani imali su 20% veći rizik od moždanog udara. Istraživači sugeriraju da se to može povezati s niskom razinom vitamina B12, ali smatraju da su za potvrdu te teze potrebna daljnja istraživanja.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak