Istraživanje objavljeno u uglednom časopisu British Medical Journal, promatralo je 48.000 ljudi, njihovu prehranu i zdravstveno stanje u periodu od 18 godina.
Vegani i vegetarijanci su u prosjeku imali 10 slučajeva manje srčanih bolesti na 1000 ispitanika u usporedbi s mesojedima, ali i tri slučaja više moždanog udara.
Stručnjaci za prehranu smatraju da je, bez obzira na izbor prehrane, konzumacija širokog spektra hrane najbolja opcija za dobro tjelesno zdravlje.
Biljna prehrana - 20% veći rizik od moždanog udara
Polovina sudionika spomenute studije, koja je počela promatrati ispitanike u periodu između 1993. i 2001., bili su mesojedi. Promatrano je i nešto više od 16.000 vegetarijanaca ili vegana, ali i 7500 osoba koje od mesa jedu samo ribu.
Znanstvenici su ih ispitali o njihovoj prehrani i zdravstvenom stanju kada su se pridružili studiji i ponovno u 2010. godini. Bilježili su njihovu medicinsku povijest, tjelesnu aktivnost i jesu li pušači.
Uočili su da ispitanici koji od mesa jedu samo ribu, imaju 13% manji rizik od obolijevanja od srčanih bolesti u usporedbi s mesojedima, dok su vegetarijanci i vegani imali čak 22% manju vjerojatnost.
S druge strane, oni na biljnoj prehrani imali su 20% veći rizik od moždanog udara. Istraživači sugeriraju da se to može povezati s niskom razinom vitamina B12, ali smatraju da su za potvrdu te teze potrebna daljnja istraživanja.