NA SNIMKAMA IPAK INTERVENTNA: Policajci udaljeni iz službe!

NA SNIMKAMA IPAK INTERVENTNA: Policajci udaljeni iz službe!

"To su bili hrvatski policajci", priznao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sastanka s kolegama iz ostalih EU zemalja u Luxembourgu. Dodao je da će daljnje postupanje biti po proceduri u policijskom sustavu. Podsjetimo, više europskih medija objavilo je uznemirujuće snimke nasilnog protjerivanja migranata na teritoriju Hrvatske te u Grčkoj. Snimke, napravljene pomoću dronova, pokazuju muškarce s fantomkama na licu i odjećom koja podsjeća na odore hrvatske policije kako protjeruju ljude prema BiH.
Glavni ravnatelj policije, Nikola Milina, potvrdio je da su na snimci interventni policajci te da su udaljeni iz službe, piše N1.

“Kao što znate, odmah po saznanjima prvim i po objavljivanju samo dijelova simke, ovdje kolegama u Ravnateljstvu policije, odmah smo formirali strčuni tim i kolege iz Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu upućene su na teren s ciljem da rasvijetlimo o čemu se radi. Odmah nakon prvih radnji došli smo do saznanja da su osobe sa snimke policijski službenici interventne policije. S obzirom da postoji sumnja u povredu službene dužnosti, ovog trenutka upućeno je rješenje o uklanjanju sa službene dužnosti i u tijeku je pokretanje daljnjeg disciplinskog postupka”, rekao je Milina.

Trojica od četvorice policajaca su suspendirana, a riječ je o pripadnicima interventne policije PU Istarske na ispomoći PU Karlovačkoj u nadzoru granice. Izvijestio je to jučer popodne Nikola Milina, glavni ravnatelj policije o onome što je dosad ustanovio posebno oformljeni tim koji mora istražiti sve okolnosti snimke na kojoj se vide osobe u odorama kako tuku migrante, piše Jutarnji list.

Policija nastavlja i kriminalističko istraživanje u suradnji s tužiteljstvom, a Milina je još dodao da ti policajci dosad nisu bili evidentirani zbog disciplinskih prekršaja, te da su to radili na svoju ruku u redovnom radnom vremenu. Nanijeli su štetu ugledu policije, te postupali suprotno svim uputama o postupanju s migrantima, o čemu je rekao Milina postoje jasne upute koje isključuju bilo kakvo nasilje.

 

Da stvar bude gora sve se događalo u minski sumnjivom području na granici s BiH.

Snimke batinanja na granici hrvatske i BiH na noge nisu digle samo europsku već i hrvatsku Vladu. Manje od 48 sati od objave stručna skupina MUP-a ima rezultat.

Već samom najavom istrage uoči sastanka ministara EU u Luxembourgu zadovoljna je bila nadležna europska povjerenica. Hrvatski odgovor je pravi, kaže, za razliku reakcije Grčke koje optužbe negira.

“Moram reći da je hrvatska vlada to uzela iznimno ozbiljno. Oni će odmah pokrenuti istragu. Ministar je šokiran. Mislim da rade stvari onako kako treba s jasnim stajalištem da zaštita granica uvijek treba biti u skladu s vladavinom prava i temeljnim pravima”, rekla je povjerenica Europske komisije Ylva Johansson.

Istodobno, na spomenutom sastanku u Luxembourgu raspravljalo se o migracijskom paketu u EU – jačanju vanjskih granica, provjere migranata i promjene migracijskih ruta. Uoči njega dvanaest država članica poslalo je zajedničko pismo Europskoj komisiji tražeći da se granice ojačaju “fizičkim preprekama”. Ideju da i Hrvatska digne ogradu kakve imaju Slovenija ili Mađarska premijer i predsjednik Republike su odbacili.

Na pitanje uživa li Božinović i dalje njegovo povjerenje, Plenković je odgovorio da je on član Vlade te da, naravno, ima njegovo povjerenje, ali je isto tako naglasio da će za ovaj događaj, koji se pretvorio u međunarodni skandal jer o njemu pišu svjetski mediji, a Europska komisija je na nogama, snositi posljedice netko iz državne uprave, ako se ustanovi odgovornost.

Božinović, kao jedan od najbližih premijerovih suradnika, i dalje uživa njegovo povjerenje, no budući da Plenković nije sretan zbog toga što se događa u njegovu resoru, netko će morati odgovarati, a u tom slučaju prvi na meti vjerojatno će biti pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granice Zoran Ničeno. Odgovornost bi mogla biti i na zamjeniku glavnog ravnatelja policije JoziŠukeru, a sasvim je sigurno da bi u tom slučaju posljedice mogao snositi i Josip Gago, načelnik postaje granične policije Cetingrad gdje se incident navodno dogodio, piše Jutarnji.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak