Na običnoj i potpuno bezazlenoj manikuri zarazila se smrtonosnom bolešću

Na običnoj i potpuno bezazlenoj manikuri zarazila se smrtonosnom bolešću

Za većinu žena je najgora stvar koja im se može dogoditi na manikuri da im malo laka za nokte završi na odjeći. No, jedna 22-godišnja Brazilka možda je dobila HIV upravo za vrijeme manikure.
Brazilka koja nikada nije imala spolni odnos, nije primila transfuziju krvi, nije operirana niti tetovirana te se ne ubraja u niti jednu drugu rizičnu skupinu - zaražena je HIV-om.

Doktori su ostali u čudu jer jednostavno nisu znali kako je pokupila opasni virus. Nakon što su provjerili istinitost svih njezinih tvrdnji, nastavili su istraživati i otkrili da je za sve možda odgovorna jedna slučajnost, koja se odigrala 10 godina ranije, kada je djevojka dijelila pribor za manikuru sa sestričnom kojoj je kasnije dijagnosticiran HIV.

Sličnost njihovih vrsta virusa navelo je doktore da zaključe da se virus prenio putem pribora za manikuru, koji nije bio pravilno steriliziran između korištenja.

Zbog toga se postavlja pitanje jesu li saloni ljepote sigurna mjesta s obzirom na to da se često ne pridržavaju strogih pravila kojih se moraju pridržavati bolnice (75 posto salona u SAD-u ne sterilizira svoj pribor nakon upotrebe).

Naravno, odgovor na to pitanje ovisi o pojedinačnom salonu pa se dobro raspitati o mjerama koje poduzimaju tj. dezinficiraju li pribor barem 10 minuta nakon svakog korištenja, dezinficiraju li ruke i mijenjaju li svakodnevno tekućinu za dezinfekciju.

0 Komentara:

Komentiraj članak