Multimedijalno predavanje 'Motociklom do Zanzibara' i u Dubrovniku

Multimedijalno predavanje „Motociklom do Zanzibara“ Davora Rostuhara i Maje Tanasovski održat će se ove srijede, 30. listopada u Sali zrcala Narodne knjižnice Grad s početkom u 19 sati u sklopu Mjeseca knjige.
Davor Rostuhar (31) je slobodni pisac i fotograf koji već 12 godina putuje svijetom i objavljuje reportaže u National Geographicu, Meridijanima i drugim medijima, te je dosad objavio četiri uspješne knjige. Jedan je od najčitanijih hrvatskih putopisaca, a glavni urednik National Geographica za njega kaže da je „najveći pustolov među fotografima i najbolji fotograf među pustolovima“. Maja Tanasovski (27) je magistrirala studij političkih znanosti sa radom na temu afričke geopolitike, te se problemom Afrike planira baviti i na doktorskom studiju. Također studira i sinologiju (kineski jezik i kulturu) te je posebno zanima sve veći utjecaj Kine u Africi.Maja i Davor su 2010. godine izveli svoje prvo veće putovanje u Afriku i to motociklom od Zagreba kroz Zapadnu Afriku sve do države Togo koje je trajalo 6 mjeseci. Po povratku u Zagreb, napravili su multimedijalno predavanje „Motociklom po Zapadnoj Africi“ koje je obišlo cijelu Hrvatsku. Održali su predavanje u 25 gradova, a ukupno ga je vidjelo preko 4000 ljudi koji su bez iznimke bili oduševljeni tim događajem.

2012. godine krenuli su na novo veliko osmomjesečno putovanje istim motociklom od Zagreba do Južnoafričke republike. Putem su istraživali i dokumentirali malo poznate kulture, običaje, arheološke lokalitete… te izvještavali o tome za hrvatske medije kroz fotografije, tekstove i video. No, ovog puta su svom putovanju dodali i humanitarnu dimenziju. Osmislili su projekt Afrika Aktiva, kojem je svrha u svakoj zemlji proučiti jedan afrički problem, izabrati jednu organizaciju koja se na uspješan i zanimljiv način bavi rješavanjem tog problema, ispričati njihovu priču te podržati ih donacijama koje su prikupili u Hrvatskoj. Također, u sklopu Afrike Aktive, Maja i Davor su sami organizirali nekoliko ad-hoc humanitarnih akcija.Maja i Davor nedavno su se vratili iz Afrike nakon što su uspješno okončali svoje drugo veliko afričko putovanje. U nešto više od osam mjeseci putovanja, prevalili su 20.600 kilometara od Zagreba do Cape Towna u Južnoj Africi. U Cape Town se planiraju vratiti 2015. godine te od tamo krenuti motociklom prema Zagrebu kroz središnji dio Afrike. Kroz ta tri velika putovanja nadaju se upoznati veći dio Afrike. Kako bi svoja iskustva i spoznaje podijelili sa ljudima u Hrvatskoj, planiraju napisati knjigu, snimiti film i održati niz multimedijalnih predavanja.

Prvo na redu multimedijalno predavanje „Motociklom do Zanzibara“ – održat će se u preko 30 gradova u Hrvatskoj od 18. rujna do sredine prosinca 2013. godine. 

O PUTOVANJU

Predavanje „Motociklom do Zanzibara“ pratit će prvu polovicu drugog velikog afričkog putovanja Maje Tanasovski i Davora Rostuhara - 10 000 kilometara od Zagreba do Zanzibara. U četiri mjeseca od studenog 2012. do ožujka 2013. Maja i Davor su istražili i upoznali neke od najfascinantnijih afričkih kultura, mjesta i običaja. Evo nekoliko trenutaka s putovanja:

 - U Egiptu su proputovali malo poznatim „Putem oaza“ kroz Bijelu pustinju – jedan od najljepših predjela najveće pustinje na svijetu – Sahare

 - U Sudanu su istražili slabo poznate sudanske piramide, kojih je više od egipatskih, potpuno su drugačijeg stila gradnje, a čak ni većina Sudanaca ne zna za njihovo postojanje. - U Khartoumu, glavnom gradu Sudana - jedne od najrepresivnijih i najneslobodnijih država svijeta, gdje je humanitarni rad ili zabranjen ili strogo kontroliran od države, potajice su se pridružili udruzi koja pomaže djeci s ulice koja su ostala siročad nakon što su im roditelji poginuli u ratu koji bijesni na granici sa Južnim Sudanom i na zapadu zemlje – u Darfuru.

 - Na sjeveru Etiopije, posjetili su neobično mjesto Lalibela gdje su crkve isklesane u stijenama i gdje stanovništvo već tisućljeće i pol prakticira izvorni oblik biblijskog kršćanstva. Te su crkve Lalibele posjetili za vrijeme najvećeg godišnjeg festivala – Timkata.

 - U Etiopiji su izveli ekspediciju do nevjerojatnih plemena doline rijeke Omo koja žive tradicionalnim polu-nomadskim, pastoralnim životom u divljini, a poznati su po ukrašavanju velikim tanjurima u donjim usnicama. Proučili su neobične običaje inicijacije, preskakanje preko bikova, dobrovoljno bičevanje žena, i žrtvovanje „proklete“ djece „mingija“. Surađivali su s udrugom Omo child koja spašava „mingije“ od smrti i radi na zaustavljanju tog brutalnog običaja, te su ih podržali donacijom Afrike Aktive. - Na sjeveru Kenije, preživjeli su zloglasnu cestu Moyale – jednu od najopasnijih i najtežih cesta u Africi gdje somalijski odmetnici gađaju putnike kopljima kako bi ih opljačkali.

 - U Tanzaniji su popeli Kilimandžaro – najvišu planinu Afrike i posjetili Serengeti, vjerojatno najfascinantniji Nacionalni Park Afrike

 - A nakon svega, pošteno su se odmorili na tropskim plažama Zanzibara.

 - i još mnogo, mnogo toga…

Nakon Zanzibara, Maja i Davor nastavili su putovanje kroz Keniju, Ugandu, Ruandu, Burundi, Tanzaniju, Malavi, Mozambik i Južnu Afriku. U toj, drugoj polovici velikog afričkog putovanja upoznavali su fascinantan svijet divljine Istočne Afrike i istraživali kakve napore Afrikanci provode da bi je sačuvali, izveli su ekspediciju do posljednjih afričkih lovaca i sakupljača – plemena Hadzabe, dokumentirali ritualne običaje plemena Masai, istraživali teme te provodili humanitarne akcije vezane uz traume djece-vojnika u Ugandi, HIV/AIDS u Malaviju, malariju u Mozambiku, i još mnogo, mnogo toga - o čemu će biti riječ na sljedećoj turneji s multimedijalnim predavanjem u jesen 2014.


Dubrovačke knjižnice ovaj su avanturistički poduhvat Davora Rastuhara i Maje Tanasovski prepoznali i organizirali kao idealan program tijekom ovogodišnjeg Mjeseca knjige čija je tema „Tko čita (ne)skita“. Vjerujemo kako će poznati hrvatski avanturist, fotograf i putopisac na predavanju u Narodnoj knjižnici Grad privući veliki broj sugrađana, koji će imat priliku upoznati se s jedinstvenim putovanjem po Africi.

0 Komentara:

Komentiraj članak