MOŽETE  IH  JESTI  BEZ  GRIŽNJE  SAVJESTI  Pet  vrsta  sira  koji  su  vrlo  zdravi  ako  se  umjereno  konzumiraju

MOŽETE IH JESTI BEZ GRIŽNJE SAVJESTI Pet vrsta sira koji su vrlo zdravi ako se umjereno konzumiraju

Iako je sir na reputaciji kao vrlo kalorična i masna namirnica, kada se konzumira umjereno zapravo je odličan izvor kalcija, proteina i vitamina D.
Također, sir je drugi po redu izvor kalcija kod osoba s prosječnim prehrambenim navikama, stoga pogledajte kojih 5 sireva bez straha možete ukomponirati u svoju prehranu.

Feta sir

Feta je mediteranski sir dosta snažnog okusa pa se možete izvući i s manjim porcijama. Radi se od kozjeg mlijeka stoga je odličan izbor i za ljude koji su osjetljivi na laktozu. Možete ga kombinirati sa salatama, juhama, slatkim krumpirom, povrtnim muffinima ili raznim voćem.

Zrnati sir

Zrnati sir bogat je kalcijem i fosforom koji se brinu o zdravlju vaših kostiju, a sadrži i kazein (mliječni protein) koji pomaže u obnovi mišićnog tkiva. Možete ga pronaći i u varijantama s vrlo malo mliječne masti.

Ricotta

Ricotta sir slične je teksture kao i zrnati sir ali je laganiji, a pola šalice zadovoljava čak 25% dnevnih potreba za kalcijem. Također, bogat je fosforom, vitaminima A i B te cinkom. Odličan je dodatak kroasanima, tostovima pa čak i kolačima.

Neufchâtel

Ovaj sir francuska je inačica kremastog sira, ali sadrži samo trećinu njegove masti. Iako ga nije uvijek lako pronaći u trgovinama odlična je zamjena za kremaste sireve koje inače mažete na kruh.

Parmezan

Iako pola šalice sadrži čak 216 kalorija u parmezanu se nalazi umami, koji prema nekim istraživanjima poboljšava okus ostale hrane, a može i poboljšati probavu. Pola šalice parmezana također sadrži oko 19 grama proteina, ali i natrij stoga je jako bitna umjerena konzumacija.

Izvor: finirecepti.net.hr

0 Komentara:

Komentiraj članak