Možda i bolje: Osam avionskih tajni o kojima putnici pojma nemaju

Možda i bolje: Osam avionskih tajni o kojima putnici pojma nemaju

Ne, ako mobitel ostavite upaljen, ne može doći ni do kakve teške nesreće, niti biste bili krivac za rušenje aviona. Ipak, može dovesti do smetnje u prijemu signala pa piloti mogu ostati zakinuti za važne informacije od dispečera...
Svaka struka ima svoje tajne, pa tako ni ona vezana uz održavanje i letenje avionima nije iznimka. Ipak, zaposleni u avijaciji često vole pričati i više nego je potrebno pa je portal Bright Side napravio kompilaciju letačkih „ispovijesti“ i tajni, prenosi punkufer.hr.

Ne popravljaju se svi kvarovi odmah

Naravno, nemojte sad pomisliti kako avion polijeće ako je ugrožena sigurnost putnika. Činjenica je kako se prije svakog leta detaljno provjeravaju mnoge stvari, a ako postoje manji problemi koji ne utječu na sigurnost, oni se popravljaju pri slijetanju, da se ne bi gubilo vrijeme s odgađanjem letova.

Pilot i kopilot jedu različitu hranu

Prije leta pilot i kopilot nikad ne uzimaju isti obrok. Razlog je i više nego jednostavan – moguće trovanje hranom pa ako se već otruje pilot, bitno je da kopilot bude u potpunosti zdrav. Ipak, ovo ne prakticiraju sve zrakoplovne tvrtke...

Pravi razlog zabrane pušenja

Uvriježeno je mišljenje kako je zabrana pušenja na letu povezana sa sigurnosnim pitanjima, no to baš i nije točno. Naime, nekad se u avionima najnormalnije pušilo i nije bilo nikakvih sigurnosnih problema.

Pravi je razlog zapravo, ekonomske naravi, jer se zrak u avionu konstantno filtrira, a duhanski dim brže troši filtere i ostalu opremu.

Molimo ugasite mobitele

Ne, ako mobitel ostavite upaljen, ne može doći ni do kakve teške nesreće niti biste bili krivac za rušenje aviona. Ipak, može dovesti do smetnje u prijemu signala, pa piloti mogu ostati zakinuti za važne informacije od dispečera. Navodno i sami piloti nekad zanemaruju ovo pravilo...

Zaposlenici i njihove obitelji plaćaju karte jeftinije

Da, da, mnoge aviokompanije nude svojim zaposlenicima (i članovima njihovih obitelji) znatno niže cijene karata, a ponekad karte dijele i besplatno. U principu, često se traži tek plaćanje taksi, dok je let sam po sebi – posve besplatan!

Najbolje vrijeme za kupovinu karata

Vjeruje se kako ranije kupovanja karata znatno snižava cijenu, no to i nije posve točno. Najjeftinije je karte kupovati utorkom, srijedom i subotom, kad se nude po nešto povoljnijim cijenama.

Budite ljubazni prema osoblju

Stjuardese priznaju da će se više potruditi oko vas ukoliko ste ljubazni. Tako da, ako lijepo objasnite zašto ne možete sjediti do suputnika, vjerojatno će se za vas naći neko drugo mjesto, a ako se odlučite na histeriziranje i bezobrazluk, ostat ćete gdje jeste. Ista stvar je i s hranom i svime ostalim...

Lokoti neće zaštititi kufer

Ako ste zaključali kufer lokotom, znajte da vam to neće previše pomoći. Naime, oni se mogu otvoriti posebnim spravicama, ali često i kemijskom olovkom, tako da ćete možda nepotrebno doživjeti oštećenje kufera.

0 Komentara:

Komentiraj članak