MORSKE ALGE Zdravlje i ljepota iz dubina

MORSKE ALGE Zdravlje i ljepota iz dubina

Alge krasi specifičan okus. Kod nekih je blaži, dok je kod drugih izraženiji. Ukus o okusima treba ostaviti po strani. Bogat su izvor hranjivih i korisnih tvari.
Postoji preko 20 tisuća vrsta algi. Alge se dijele u zelene, smeđe i crvene. Azija ima dugu kulturu konzumiranja algi. 

Japanci ih koriste za sve popularniji sushi, a u juhama kao zamjenu za rezance. U Kini se koriste kao povrće i imaju razne načine pripreme.

U prehrani se najviše koriste nori, kombu, wakame i arame alge. Alge poput Spruline i Cholerelle se preporučuju kao dodatak prehrani vegetarijancima. Mogu se koristiti cijele ili kao začin.

Najslabiji okus krasi aram algu te je zbog toga čest dodatak salatama, dok je wakama često zamjena za rezance. Sushi nije zamisliv bez nori alge. 

Većina algi su bogate vitaminima A, B, C i E, mineralima, bjelančevinama i proteinima. Vrlo pozitivno svojstvo algi je što smanjuje razinu kolesterola. Zbog velikih količina joda ima pozitivno djelovanje u radu štitnjače. Prepune su beta-karotena pa smanjuju opasnost od raka.

Pretilost je sve veći problem današnjice, ali redovitim uzimanjem algi ona se smanjuje. Spirulina i Cholerella čiste jetru, krv, a u konačnici cijelo tijelo od toksina. Preporučuju se ljudima koji konzumiraju puno lijekova radi raznih bolesti, da bih se olakšao rad bubrega.

Zanimljivo je da NASA pokušava uzgojiti Spirulinu u svemirskim stanicama jer ona pročišćava zrak od ugljičnog dioksida i stvara kisik. 

Prehrana koja je prepuna ugljikohidrata može poremetiti floru probavnog trakta. Radi takvog načina prehrane u probavnom traktu može doći do pojave gljivice Candide. Candidu je moguće „izbaciti“ iz organizma pomoću algi.

Alge imaju preko dvije tisuće različitih enzima, koji reguliraju metabolizam. Redovito uzimanje algi ima blagotvoran učinak na organizam. Smanjuje se rizik od infarkta, moždanog udara, aritmije, anemije, bolesti probavnog trakta, problemi jetre i bubrega te mnoge druge. 

Pošto alge ljudsko tijelo dovode u balans to se reflektira na vanjski izgled. Jačaju se nokti, kosa, koža je glađa i zategnutija. Vidljiva je promjena s proširenim venama i kapilarima. Na koži se smanjuju upalni procesi, štite od UV zračenja te se usporava proces starenja.

Velika količina minerala koži daje vitalnost i potiče cirkulaciju. U kozmetičkim salonima raznovrsna  je ponuda tretmana na bazi algi. Alge se najčešće prodaju u trgovinama zdrave hrane. Mogu se nalaziti u kapsulama ili prahu. Kapsule se uglavnom piju prije obroka. Prah se može dodavati uz sokove, smoothie, vodu ovisno o ukusu.

Cijena je pristupačna, a razloga je puno zašto ih redovito konzumirati. 

Matea Mihatović 

0 Komentara:

Komentiraj članak