MOGU POGORŠATI SIMPTOME! Namirnice koje ne smijete jesti ako patite od artritisa

MOGU POGORŠATI SIMPTOME! Namirnice koje ne smijete jesti ako patite od artritisa

Određene namirnice mogu pojačati simptome artritisa…

Naravno, ne mora se ovo odnositi na sve ljude, ali ipak valja pripaziti s namirnicama koje unosite ako želite zaštititi zdravlje zglobova, piše ordinacija.vecernji.hr

Mliječni proizvodi

Ako imate reumatični artritis, punomasno mlijeko i slične proizvode je potrebno izbjegavati, prema studiji objavljenoj 2018 godine u magazinu Klinička reumatologija. Upala može reagirati na proteine koji se u njima nalaze.

Pržena hrana

Kalorična hrana s puno masnoća poput pržene piletine, prženih krumpirića, krafni i slično vrlo je loš izbor za oboljele od artritisa. Ove namirnice mogu povećati tjelesne masne naslage što stvara dodatni pritisak na zglobove te ih uništava, pojasnila je nutricionistica Lona Sandon, iz Texasa. Svakako savjetuje da se prebacite na nezasićene masti i koristite maslinovo ulje umjesto običnog.


Trans-masti

Ove se masti nalaze u nekim pekarskim proizvodima, fast-food prehrani, procesuiranim grickalicama, ali i u većini margarina. Mogu izazvati upale u organizmu te bolesti srca.

Zbog štetnosti proizvođači su dužni napisati koliko se ovih masti nalazi u kojem proizvodi, pa ih zapravo nije teško izbjeći.

Ugljikohidrati

Ugljikohidrati se nalaze u svemu što je spravljeno s bijelim brašnom, poput bijeloga kruha, krekera, ali i u bijeloj riži i lošim žitaricama. Sve te namirnice su prerađene tako da su od njih odvojeni sastojci koji sadrže najviše nutrijenata. Ugljikohidrati sadrže brojne spojeve koji izazivaju upale te tako pogoršavaju stanje artritisa.

Kava

Prema pisanju magazina Arthritis Foundation, još se dokazuje potiče li kofein simptome reumatoidnog artritisa, a neke starije studije ukazuju na povećan rizik od autoimunih bolesti, dok druge ne pronalaze poveznicu. Za sad stručnjaci savjetuju da pripazite na prevelik unos kave u organizam.

Alkohol

Ne utječe on samo na rad jetre već ometa rad svih organa, potencijalno stvarajući upale. Iako su neka istraživanja pokazala da čaša vina može poboljšati zdravlje srca, mišića i zglobova, studija provedena u Americi ukazuje kako bi pretjerana upotreba alkohola mogla povećati broj upalnih procesu u tijelu.
0 Komentara:

Komentiraj članak