Mogu li komarci prenijeti koronavirus na ljude?

Mogu li komarci prenijeti koronavirus na ljude?

Poznato je da komarci prenose mnoge bolesti, uključujući Zika virus, virus zapadnog Nila, denga groznicu i druge. Zato ne čudi što se mnogi sada pitaju - može li komarac prenijeti i koronavirus?

Za vašu utjehu, u ovom trenutku ništa ne upućuje na to da komarci mogu prenijeti koronavirus, ističe Svjetska zdravstvena organizacija. Covid-19 je respiratorni virus, a glavni način prijenosa je virusnim kapljicama ispuštenim u zrak nakon što zaražena osoba kašlje, kihne, govori ili diše bez maske na licu, piše The Healthy.

Kako Yesim Tozan, docentica za globalno zdravlje na NYU School of Global Public Health u New Yorku, objašnjava kako bi, da komarac može prenijeti koronavirus, virus trebao moći preživjeti probavni proces, replicirati se u komarcu i proći kroz zid crijeva da bi došao do njegovih žlijezda slinovnica, prenosi Index.

Dobra vijest je, kaže Tozan, da nema dokaza da se to ikad dogodilo s bilo kojim virusom SARS-a, uključujući covid-19. Čak se i u ekstremnim uvjetima novi koronavirus ne može replicirati na komarce i ne može se prenijeti na ljude čak i ako je komarac naišao na virus, pokazalo je istraživanje provedeno na tri različite vrste komaraca koje je objavljeno u časopisu Nature u srpnju ove godine.

"Virus covid-19, kao i blisko povezani virusi SARS-CoV i MERS s kojima smo se susreli prije nekoliko godina, ne reproduciraju se učinkovito u komarcima pa bi, čak i da se prenose ubodom, virusno opterećenje bilo vrlo malo - odnosno premalo da bi moglo uzrokovati bolest", slaže se dr. Coby Schal, profesor entomologije i biljne patologije na Državnom sveučilištu Sjeverne Karoline.

"Osim toga, ljudi ne proizvode visoku razinu covida-19 u krvi. Tipični virusi koje komarci prenose, poput denge i žute groznice, javljaju se u ljudskoj krvi", ističe on.

0 Komentara:

Komentiraj članak