Mladi robotičari iz Hrvatske postigli dosta genijalan uspjeh - osvojili su 9 medalja na uglednom natjecanju

Mladi robotičari iz Hrvatske postigli dosta genijalan uspjeh - osvojili su 9 medalja na uglednom natjecanju

Mladi robotičari iz Hrvatske osvojili su devet medalja na međunarodnom natjecanju RoboCup 2016, u njemačkom Leipzigu. Osvojili su dva prva mjesta u super timovima Co Space i Rescue Line Secondary te četiri druga i tri treća mjesta.
U Hrvatskom robotičkom savezu to nazivaju povijesnim uspjehom. “To je najveće natjecanje u natjecateljskoj robotici, Hrvatska sudjeluje u junior kategorijama, koje obuhvaćaju učenike osnovnih i srednjih škola”, kaže Željko Krnjajić, tajnik Hrvatskog robotičkog saveza, za Telegram.hr.

U nedjelju je bio zadnji dan natjecanja, a kako je Hrvatska osvojila koju medalju, tako je Hrvatski robotički savez na službenim Facebook stranicama uzbuđeno objavljivao rezultate.

Natjecali se s robotima koji mogu spašavati i plesati

Hrvatski robotički savez inače organizira natjecanja, preko kojih rade selekciju te na taj način biraju najbolje natjecatelje za reprezentaciju koja zastupa Hrvatsku na svjetskom natjecanju. U Njemačku je otišlo osam timova, koji su se natjecali u osam kategorija.

Mladi natjecatelji sami su izrađivali svoje robote tijekom školske godine, zatim su ih na pripremama u Primoštenu dorađivali, da bi ih u Njemačkoj prezentirali. Prema kategorijama, roboti su namijenjeni za spašavanje (detektiranje topline), izlazak iz labirinta, igranje nogometa ili scenski nastup uz glazbu.

Sami su ih slagali i programirali

“Nosili su sa sobom robote koji nisu kupljeni gotovi, oni su ih napravili sami, slagali su komponente i za neke dijelove koristili tehniku 3D printinga. To je zbilja kompleksan posao i, normalno, učenici su ih sami programirali”, kaže nam Krnjajić.
Naši timovi natjecali su se zasebno i u sklopu super tima, ovisno o kategoriji. Natjecanje se održavalo od 30. lipnja do 3. srpnja u Njemačkoj. U posljednjih 20 godina ovo ugledno natjecanje izbacilo je preko 3500 uspješnih znanstvenika iz više od 40 zemalja.

0 Komentara:

Komentiraj članak