Misteriozni i opasni simptomi kod djece

Misteriozni i opasni simptomi kod djece

U sveobuhvatnom novom pregledu medicinskih istraživanja MIS-C, sve od ove godine, Moreira i njegov tim otkrili su gotovo 40 promatračkih studija u kojima je ukupno sudjelovalo 662 djece koji su razvili sindrom.

Nakon zaraze i pobjede nad novim koronavirusom tijelo treba vremena za oporavak kako bi se regeneriralo i vratilo u punu snagu. Nažalost za neku djecu to nije ono što se događa i posljedice su opasnije od same bolesti.

Tajanstvena nova bolest, koja se naziva multisistemski upalni sindrom kod djece (MIS-C, a također poznat i kao dječji multisistemski upalni sindrom ili PIMS), zahvatila je stotine djece širom svijeta otkako je prvi put otkrivena početkom ove godine. Stanje, za koje se smatra kako je povezano s COVID-19, može se pojaviti kod djece čak i nakon vrlo blagih infekcija koronavirusom Lagani slučaj zaraze virusom nije jamstvo kako slučaj koji možda slijedi MIS-C neće biti vrlo ozbiljan, a ponekad čak i fatalan.

"Djeca nisu trebala pokazivati klasične simptome upale gornjeg dišnog sustava kako bi razvila MIS-C, što je zastrašujuće", rekao je neonatolog Alvaro Moreira iz Zdravstvenog centra Sveučilišta Texas u San Antoniju."Djeca možda nemaju simptome, za neke se nije znalo da imaju bolest, a nekoliko tjedana kasnije razvili su ovu pretjerane upalne procese kroz tijelo."

U sveobuhvatnom novom pregledu medicinskih istraživanja MIS-C, sve od ove godine, Moreira i njegov tim otkrili su gotovo 40 promatračkih studija u kojima je ukupno sudjelovalo 662 djece koji su razvili sindrom.

"MIS-C je obilježen ozbiljnom upalom u više dijelova tijela, uključujući srce, pluća, bubrege, mozak, kožu, oči i još mnogo toga. Simptomi podsjećaju na dva druga stanja - Kawasakijevu bolest i sindrom toksičnog šoka - ali količina i širenje ukupne upale u MIS-C pogoršava se.", kaže Moreira.
"Može biti smrtonosno jer utječe na više organskih sustava", kaže Moreira. "Bilo da se radi o srcu i plućima, gastrointestinalnom sustavu ili neurološkom sustavu, ima toliko različitih lica da je u početku bilo izazov za kliničare."

Sada, nekoliko mjeseci nakon početka pandemije COVID-19, dobivamo jasniju sliku o tome kako izgleda MIS-C, iako još uvijek ima puno toga što ne razumijemo u vezi s tim sindromom - kao ni dugoročne izglede za oporavak mladih koji dožive ovo teško stanje.

Od 662 poznata slučaja širom svijeta koja su razmatrana u novom pregledu, 71 posto djece primljeno je na intenzivnu njegu, a prosječno trajanje bolničkog boravka bilo je oko osam dana.

U svakom su slučaju pacijenti imali vrućicu, a većina se također javljala s bolovima u trbuhu ili proljevom (73,7 posto slučajeva) i povraćanjem (68,3 posto). Konjunktivitis i osip također su bili česti.
Nažalost, 11 djece iz studija umrlo je.

Iako se čini da je ova promatrana stopa smrtnosti za djecu s MIS-C niska (oko 1,7 posto svih dječjih pacijenata u ovoj studiji), istraživači ističu da je ta brojka zapravo mnogo veća od 0,09 posto smrtnosti zabilježene u djece s COVID-19.

Međutim, u slučajevima kada su se djeca oporavila, postoji velika zabrinutost oko toga što MIS-C možda čini njihovom srcu. U studiji je oko 90 posto djece imalo test ehokardiograma (EKG), a više od polovice (54 posto) rezultata koji su se vratili pokazali su abnormalnosti.

Te su abnormalnosti uključivale širenje koronarnih krvnih žila, smanjenu frakciju izbacivanja (smanjena sposobnost srca da pumpa krv obogaćenu kisikom u tjelesna tkiva) i u oko 10 posto pacijenata imalo je aneurizmu koronarne žile, što bi moglo dovesti do većeg rizika od nastanka budućih problema sa srcem.

"To su djeca koja će trebati značajno praćenje s više ultrazvuka kako bi se vidjelo hoće li se to riješiti ili će ovo imati do kraja života", kaže Moreira. "To je katastrofalna vijest za roditelja koji je prethodno imao zdravo dijete, a zatim se našlo u vrlo malom postotku osoba koje su razvile MIS-C nakon infekcije COVID-19."

Autori su primijetili brojna ograničenja u svojoj studiji i ističu kako su možda propustili neke studije MIS-C unatoč širokoj potrazi. Bez obzira na to, iako još uvijek puno toga ne znamo o MIS-C, slika koja se počinje stvarati nešto je što moramo shvatiti vrlo ozbiljno: Ovo je bolest povezana s novim koronavirusom koja je za mnogu djecu koja je dožive puno gora od infekcije COVID-19 koju su preboljeli.

U rijetkim slučajevima kada se sumnja na MIS-C, rana medicinska detekcija intervencija presudna je radnja koja djeci može spasiti život."Djeca će obično pokazivati znakove / simptome MIS-C tri do četiri tjedna nakon infekcije COVID-19, a mnogi će brzo pasti u šok ili doživjeti kardiorespiratorno zatajenje", pišu autori u svojoj studiji.

"Obitelji bi trebale potražiti hitnu medicinsku pomoć, jer se djeca s ovim stanjem brzo dekompenziraju, a većini djece trebat će pomoć u jedinici za intenzivnu njegu. Sveukupno, djeca će preživjeti ovo hiperinflamatorno stanje primjenom intravenoznog imunoglobulina(IVIG) i steroida te uz pomoć multidisciplinarnog tima znanstvenika dok će u nekim slučajevima biti potrebno primijeniti imunomodulatorne agense."

 

Otkriće je objavljeno u EClinicalMedicine

0 Komentara:

Komentiraj članak