MIŠLJENJE STRUČNJAKA: "Svako dijete bez obzira ima li ili nema kronične bolesti može se cijepiti"

MIŠLJENJE STRUČNJAKA: "Svako dijete bez obzira ima li ili nema kronične bolesti može se cijepiti"

Sanja Kurečić Filipović iz HZJZ-a gostovala je danas na HRT-u gdje je govorila o situaciji s koronavirusom.
"Brojevi su visoki, kao što znamo bilježimo nagli skok u broju oboljelih, preko 40% prošlog tjedna u odnosu na tjedan prije, rastu brojevi hospitalizacija, imamo značajan broj umrlih, pune se bolnički kapaciteti, imamo apele iz Udruge bolničkih liječnika. Imamo pritisak i na epidemiološku službu, teško je pravovremeno obraditi sve one novooboljele koji se svakodnevno javljaju, uzeti anamnezu i obraditi kontakte. Ponekad nam tu manjka i suradnja ljudi koji su zamoreni cijelom pričom, sami odlučuju koga će prijaviti kao kontakte ili neće prijaviti", rekla je za HRT.

Na pitanje voditelja je li potrebno razmišljati o masovnijem cijepljenju djece starije od 12 godina odgovorila je potvrdno.

"Mi smo ustvari, čim je odobreno cjepivo za djecu u dobi od 12 do 15 godina, preporučili cijepljenje prvenstveno djece za koje mislimo da će cjepivo imati najznačajnije efekte, a to su djeca s kroničkim bolestima. Međutim, kasnije smo skupljajući dodatna znanja i podatke ustvari proširili tu preporuku i na one koji nemaju kronične bolesti, ali se nalaze u okolnostima koje ih izlažu povećanom riziku. No definitivno sve analize koristi i rizika cijepljenja govore da se svako dijete bez obzira ima li ili nema kronične bolesti može cijepiti", poručila je.

Objasnila je razliku između simptoma tzv. obične gripe i covida-19.

"Dužina bolesti je različita, kod covida-19 to duže traje. Što se simptoma tiče, tu je problem jer su simptomi vrlo slični - visoka temperatura, kašalj, poteškoće kod disanja, kratak dah, kod djece vrlo često gastrointestinalni simptomi. Komplikacije česte, kod gripe češće bakterijske infekcije, a kod covida-19 ugrušci krvi. Testiranje je jedini pravi alat da se razluči o čemu se radi", poručila je.

Još je jednom ponovila prednosti cijepljenja.

"Cijepljena osoba ima osam do 10 puta manju šansu da se zarazi, 20 puta manju šansu da će završiti u bolnici, korist se još više povećava ako imati kronične bolesti ili ste stariji", kaže Kurečić Filipović.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak