MIŠLJENJE STRUČNJAKA: Kome će rasti kamate na kredite, iznosi nisu mali...

MIŠLJENJE STRUČNJAKA: Kome će rasti kamate na kredite, iznosi nisu mali...

Na svom YouTube kanalu objasnio je tko će biti najpogođeniji rastom kamata i što građani mogu učiniti po tom pitanju.

Hrvatske građane očekuje rast kamata, a koliko će one rasti i što to znači za korisnike kredita objasnio je Toni Milun, profesor matematike i poznati vloger.  Na svom YouTube kanalu objasnio je tko će biti najpogođeniji rastom kamata i što građani mogu učiniti po tom pitanju, pišu 24 sata.

 

“Započet ćemo s dobrim vijestima. Oni građani koji imaju kredite s fiksnom kamatnom stopom – rate kredita ostaju im iste dok god traje razdoblje s fiksnom kamatnom stopom. Ako imate kunski kredit i primjerice anuitet 3.000 kuna, i dalje će biti 3.000 kuna, a ako imate kredit u eurima od primjerice 400 eura, ostaje 400 eura, pojašnjava prof Milun. Ali za one koji imaju kredite u eurima, a u ugovoru stoji kako se kamatna stopa mijenja u ovisnosti o 6M EURIBORU –  mogu očekivati povećanje kamatne stope za otprilike 0,5 – 0,6 postotnih bodova”, pojašnjava Milun.

“Koliko će se točno povećati mjesečni anuitet, ovisi o iznosu kredita, dosadašnjoj kamatnoj stopi, i preostalom roku otplate. Primjerice, ako ste uzeli prije tri godine stambeni kredit u iznosu 100.000 EUR na 30 godina, sad bi vam u srpnju anuitet trebao porasti za 30-ak eura, tj. više od 200 kuna”, dodao je.

Ističe kako je to veliko povećanje  i banke bi teoretski mogle smanjiti kamatnu stopu tako da malo smanje svoju maržu.

 

“Hoće li to učiniti? Evo meni pada na pamet da premijer Andrej Plenković pozove bankare i kaže: gledajte, cijene luduju, ljudi nam jedva spajaju kraj s krajem, dajte se vi odreknite jednog dijela marže. Ok, to ja kažem ovako, ne mogu ja to premijeru reći da kaže. Nisam ja sad neki ministar, ja sam samo profesor matematike”, kaže Milun.

0 Komentara:

Komentiraj članak