MILIJUNI U DRŽAVNI PRORAČUN: 5G mreža puštena u pogon

MILIJUNI U DRŽAVNI PRORAČUN: 5G mreža puštena u pogon

Podsjetimo, 5G mreža puštena je i u Dubrovniku, a prvi je pustio HT.
Mjesec dana trajala dražba za 5G frekvencijski spektar. Sudjelovala su tri najjača domaća “igrača” HT, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska te još šest operatora, među kojima jedan talijanski i slovenski, koji su se mahom javili za regionalne frekvencije.

Očekivanja o vrijednosti su nadmašena te će se u državni proračun uliti 358,995.433,00 kuna, izvijestio je jučer HAKOM. Dodijeljen je radiofrekvencijski spektar u frekvencijskim pojasevima 700 MHz, 3600 MHz i 26 GHz na nacionalnoj te 3600 MHz na regionalnoj razini. Čelnici triju najvećih telekoma koji posluju u Hrvatskoj poručuju da će intenzivno prionuti gradnji 5G mreže, piše Poslovni.

Svi obećavaju ubrzano pokrivanje cijele Hrvatske 5G signalom. Kostas Nebis, prvi čovjek HT-a, ističe da su osvojili najviše spektra, što je preduvjet za najveću i najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj.

Platili su ga 130 milijuna kuna. Usto HT već ima 600 5G baznih stanica, a korisnicima će do 30. rujna omogućiti korištenje mreže bez dodatnih troškova. Šef A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský naglašava kako je strategija ubrzana gradnja 5G infrastrukture. A1 je temeljem rezultata dražbe aktivirao 5G mrežu u frekvencijskim pojasevima na 700 MHz i 3600 MHz.

Adrian Ježina, čelnik Telemacha, kaže kako su uložili 14,4 mil. eura u kupnju spektra i time udvostručili svoj frekvencijski spektar, na kojem će, tvrdi, korisnici ubrzo iskusiti poboljšanje pokrivenošću signalom.

Podsjetimo, 5G mreža puštena je i u Dubrovniku, a prvi je pustio HT.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak