Međunarodni seminar orkestralnog  dirigiranja  pod vodstvom Uroša Lajovica: Sjajna prilika za proširenje glazbenog znanja

Međunarodni seminar orkestralnog dirigiranja pod vodstvom Uroša Lajovica: Sjajna prilika za proširenje glazbenog znanja

Međunarodni seminar orkestralnog dirigiranja s Dubrovačkim simfonijskim orkestorom u suradnji s Koncertnom direkcijom Zagreb nakon dugo godina ponovo se organizirao u Dubrovniku. Seminar je počeo u ponedjeljak, a trajat će do nedjelje kada se očekuje večernji koncert gdje će nastupiti polaznici koji su ovim putem imali priliku proširiti glazbeno znanje dirigentskim umijećem.
Polaznici seminara su različitih su generacija i iskustva: Thomas Kim iz Južne Koreje, Nenad Tešić i Ivan Križanac iz Bosne i Hercegovine, Dunja Vejzović, Barbara Kajin i Ante Sladoljev iz Hrvatske te Joachin Kuipers iz Njemačke.

Ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb Josip Nalis nakon današnje probe izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

- Drago nam je što je ovaj projekt organiziran zimi jer će Dubrovnik dobiti na dodanoj vrijednost, a ljeti je svakako prepun turista i raznih sadržaja – kazao je ravnatelj Nalis dodavši kako je seminar "sjajno krenuo".

- Članovi orkestra imaju strpljenja i volje raditi s budućim dirigentima – istaknuo je on.

Uroš Lajovic, slovenski dirigent svjetske reputacije, pod čijim vodstvom se i organizira ovaj međunarodni seminar, naznačio je kako očekuje da će polaznici "mnogo naučiti i dobiti iskustvo rada sa živim ansamblom".

- Na programu ćemo, između ostalog, imati Beethovenovu Simfoniju br. 8 koja je jako teška za izvođenje. Ima puno nedoumica, a ja nastojim sve objasniti tako da polaznici mogu s puno samopouzdanja izaći pred publiku – rekao je maestro Lajovic dodavši kako "nije strog, ali je zahtjevan".

Maestro Lajovic nastupio je diljem Europe, SAD-a, Azije i ostatka svijeta, imao na preko tisuću koncerata, ravnao brojnim simfonijskim orkestrima i ansamblima te je pratio više od 850 solista.


Čuvena operna pjevačica Dunja Vejzović prisjetila se svog nastupa s Ružom Pospiš-Baldani i Dubrovačkim simfonijskim orkestrom kada su izveli Pergolesijev Stabat mater, a danas kao polaznica seminara dirigiranja, kazala je, "Orkestar gleda s druge strane".

- Premašiti svoju muzikalnost kroz ruke, a ne kroz grlo divno je iskustvo. Za DSO je ovo teško i naporno jer neki od nas su početnici. Usprkos tomu oni su sjajni i imaju toliko razumijevanja za one koji nisu vični s rukama – rekla je Dunja Vejzović istaknuvši kako joj bilo najteže svladati upravo "rad ruku".

- Iznenađuje me zvuk koji dolazi s raznih strana, a ja sam kao pjevačica navikla na cjelokupni zvuk i uvijek sam orkestru bila okrenula leđima. Sad sve to moram izvući s rukama, gledati partituru i grupe instrumenata i davati im znak – pojasnila je mezzosopranistica Vejzović.

Na sedmnodnevnom seminaru maestro Lajovic i polaznici će na programu uz Beethovenovu Simforniju br. 8 imati Paraćevu Glazbu za gudače i Pulcinellu I. Stravinskog.

Finalni koncert će se održati u nedjelju, u 20 sati, u Revelinu.
Međunarodni seminar dirigiranja 0

Međunarodni seminar dirigiranja 0 Aida Čakić

Međunarodni seminar dirigiranja 0

Međunarodni seminar dirigiranja 0 Aida Čakić

Međunarodni seminar dirigiranja 0

Međunarodni seminar dirigiranja 0 Aida Čakić

0 Komentara:

Komentiraj članak