Međunarodni je dan ukidanja ropstva: Dubrovačka republika prva u Europi koja je to učinila!

Međunarodni je dan ukidanja ropstva: Dubrovačka republika prva u Europi koja je to učinila!

Na današnji dan u svijetu se obilježava Međunarodni dan ukidanja ropstva. Obilježavanje ovog dana podsjetnik je na odluku Generalne skupštine Ujedninjenih naroda, koja je 2. prosinca 1949. godine uvela Konvenciju za suzbijanje trgovine ljudima i iskorištavanja prostitucije.
Ova Konvencija danas predstavlja temelj ljudskih prava, a usmjerena je prema svim oblicima trgovine ljudima, seksualnog iskorištavanja, iskorištavanja dječje radne snage, prisile na brak, kao i sudjelovanja djece u oružanim sukobima.

U Europi, prva država koja je ukinula ropstvo, bila je Dubrovačka Republika, i to davne 1416. godine. Ovaj podatak ne čudi, budući da je nekada Dubrovačka Republika bila jedna od najnaprednijih država u Europi, ali i šire.

Robovlasništvo je postalo sveprisutna pojava u 15. stoljeću, kada je porobljeno masovno afričko stanovništvo. Najveći broj Afrikanaca odveden je u Ameriku. Tamo su robovi, u nedostatku osnovnih životnih uvjeta, stoljećima pokušavali izboriti svoju slobodu, no to su uspjeli tek krajem 18. stoljeća. Ipak, nije bilo tako u svim saveznim američkim državama. Na jugu su ustanci robova ugušeni te je ropstvo službeno ukinuto tek 1865. godine.

Velika Britanija je ukinula trgovinu robljem 1833. godine, a treba istaknuti kako je prva europska država koja je to učinila bila Dubrovačka Republika koja je ropstvo ukinula još 1416. godine. Posljednja država koja je to službeno učinila bila je Mauretanija i to 1981. godine.

I danas ima primjera ropstva diljem svijeta. Na svu sreću, pravni sustavi uređenih zemalja predviđaju oštre kazne za robovlasničke odnose.

0 Komentara:

Komentiraj članak