Matica hrvatska predstavila treći ovogodišnji 'Dubrovnik'

Matica hrvatska predstavila treći ovogodišnji 'Dubrovnik'

Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je u četvrtak, 10. listopada, u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad treći ovogodišnji broj časopisa 'Dubrovnik'.

Fra Stipe Nosić na početku se osvrnuo na svoj tekst o Matu Celestinu Medoviću i dijelu njegova života koji je proveo u Samostanu Male braće. Naime, Medović, koji je 26 godina bio franjevac, a 15 godina živio u dubrovačkom samostanu, autor je oltarne pale «Sveti Franjo Asiški u molitvi», jedne od ljepših slika u samostanskoj crkvi. Nosić je podsjetio i na izložbu posvećenu Medovićevim radovima, slikama i zakrpama koje je u samostanu održana 23. ožujka 2013. godine.

 

 

U osvrtu na ostale tekstove iz rubrike posvećene baštini Ante Šoljić posebno je istaknuo tekst Zdenka Zlatara o Njarnjas-gradu, koji se bavi temom odnosa vlasti i kapitala u Dubrovačkoj republici, ponajprije u vrijeme Marina Držića i njegovih urotničkih pisama.

- Zlatar je u svom opširnom članku dobro primjetio kako u tim pismima nije riječ o revolucionarnom duhu, već o Držićevoj frustriranosti zbog gubitka plemićkog naslova njegove obitelji - kazao je Šoljić, dodavši kako autor u nizu grafikona ukazuje na povezanost bogatstva i moći dubrovačke vlastele.

Također je spomenuo i tekst Ivana Srše o palači u ulicama Điva Baglivija i Braće Andrijića  na Pustijerni, gdje Srša minuciozno analizira kako je jedna bogata obitelj u jednu palaču ujedinila dvije gotičke i jednu renesansnu palaču.

- Kako bi ispitao starost drvenih istesanih greda, autor je proveo i dendrokronološku analizu - istaknuo je Šoljić.

U osvrtu na tekst hrvatskog diplomata Zdravka Sančevića o prekooceanskom hrvatsko-dubrovačkom galijunu Bartolomea Crescenzija Šoljić je istaknuo kako je ipak riječ o amaterskom i osebujnom djelu, kojeg ipak smatra zanimljivim zbog likovnih elemenata galijuna koji spajaju hrvatske i dubrovačke motive.

 

 

Akademik Luko Paljetak je iz rubrike poezije i proze istaknuo pjesme Sonje Jurić, članice mostarske Matice hrvatske koja u svom ciklusu lirskih pjesama «Fragment u dodiru» otkriva karakteristike pristupa emocionalnim izazovima svijeta.

- Riječ je o sažetom izrazu i liričnosti zaokupljenom ljubavnom tematikom koja riječnikom svakodnevnog govora nalazi svoj najbolji izraz - kazao je Paljetak, koji je također istaknuo i izbor poezije Zdravka Ostojića i Paula Augustina.

 

 

Paljetak se osvrnuo i na pripovjetku Mata Jerinića «Kapi kiše od kristala».

 - Jerinić svojim prepoznatljivim satiričnim stilom i lijepim jezikom, s odmjerenom dozom dubrovačkih riječi, piše pripovijest kao svoju reakciju na sve veću iskvarenost suvremenog društva - istaknuo je Paljetak.

U trećem ovogodišnjem broju objavljena je i drama Stijepa Mijovića Kočana «Brown and Jerkić down».

Između izlaganja nastupio je glazbeni umjetnik Alberto Frka, a poeziju uvrštenu u ovom izdanju interpretirala je dramska umjetnica Nika Burđelez.


Matica hrvatska predstavila treći ovogodišnji 'Dubrovnik'

Matica hrvatska predstavila treći ovogodišnji 'Dubrovnik' Matica hrvatska

Matica hrvatska predstavila treći ovogodišnji 'Dubrovnik'

Matica hrvatska predstavila treći ovogodišnji 'Dubrovnik' Dubrovački ogranak Matice hrvatske

0 Komentara:

Komentiraj članak