MARIJA JURIĆ-ZAGORKA: Google-Doodle obilježio godišnjicu rođenja hrvatske književnice

MARIJA JURIĆ-ZAGORKA: Google-Doodle obilježio godišnjicu rođenja hrvatske književnice

Povodom 143. rođendana hrvatske novinarke i književnice Marije Jurić Zagorke, Google je njezin lik stavio na naslovnu stranicu svoje tražilice.
Na stranici Google Doodle objavljen je tekst o Mariji Jurić Zagorki kojeg donosimo u cijelosti:

Danas odajemo počast Mariji Jurić, neustrašivoj hrvatskoj književnici poznatoj po pseudonimom Zagorka. To je ime po prvi puta upotrijebila 1989. godine, kada je za vrlo utjecajni dnevni list Obzor napisala članak o obespravljenim slojevima Hrvata. Nakon što je jedan od izdavača Obzora saznao da je Zagorka ženskog roda, rekao joj je kako karijera u novinarstvu nije za ženu. “Ako netko želi biti pisac, mora biti muškog roda”, prenijela je Zagorka njegove riječi.

Unatoč neprijateljstvima i neodobravanju na koje je nailazila, Zagorka je 1903. postala glavna urednica. Pod njezinim vodstvom, Obzor je kao hrvatska novina dosegnuo rekordnu čitanost. Zagorka se u u svojim radovima često bavila ženskim pravima i siromašnim slojevima društva, Osim toga, bila je žestoka braniteljica hrvatske kulture i jezika. Izbjegavala je komunikaciju na njemačkom jeziku kako bi se rasprave vođene među inteligencijom zadržale na nivou nacionalne kulture.

Unatoč neprijateljstvu i neodobravanju na koje je nailazila, Zagorka je 1903. postala urednica novine. Pod njezinim vodstvom, Obzor je kao hrvatska novina dosegnuo rekordnu čitanost. Zagorka se u u svojim radovima često bavila ženskim pravima i siromašnim slojevima društva, Osim toga, bila je žestoka braniteljica hrvatske kulture i jezika. Izbjegavala je komunikaciju na njemačkom jeziku kako bi se rasprave vođene među inteligencijom zadržale na nivou nacionalne kulture.

Uz novinarski rad Zagorka je napisala mnoge popularne romane i slovi i dalje kao jedna od najpopularnijih književnika u Hrvatskoj. Za današnji Google Doodle, umjetnik Kevin Laughlin razmatrao je nekoliko načina za podavanje počasti povodom 143. rođendana, a konačna odluka inspirirana je kipom Marije Jurić Zagorke postavljen u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu.

0 Komentara:

Komentiraj članak