Mali dio hercegovačkog raja - bajkovita priča Herceg etno sela u blizini Međugorja

Mali dio hercegovačkog raja - bajkovita priča Herceg etno sela u blizini Međugorja

Već sedmu godinu iznimno uspješnog poslovanja, ovaj hotelsko-turistički kompleks sa četiri zvjezdice destinacija je za više od milijun turista godišnje. Ono što oko prvo primijeti je bijeli hercegovački kamen, od kojeg je po uzoru na arhitekturu autentičnih hercegovačkih kuća izgrađeno više od 50 objekata.
Bijeli kamen opasan je sa svih strana zelenilom ispresijecanim kamenim stazama, vještačkim jezercima, šarenilom raznovrsnog bilja i cvijeća. Dašak Hercegovine protkan je u svakom djeliću kompleksa.

U njegovom središtu smještena je mala šoping zona, s 15 kamenih trgovina u kojima se posjetiteljima nude raznovrsni ručni radovi, domaća pića, med te različiti suveniri.

Projekt-menadžer ekosela Branimir Penava ističe u razgovoru za Fenu da se kompleks, otvoren krajem 2008., prostire na pet hektara gdje je 50-ak objekata raspoređeno u pet poslovnih cjelina. Riječ je isključivo o projektu koji ima elemente ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma, s elementima etnosadržaja koje Hercegovina ima u smislu hortikulture, arhitekture te raznovrsnih detalja i sadržaja.

"Projekt ima značajnu ulogu u turizmu Hercegovine i ponude BiH uopće. Tu prvenstveno mislim na kamen i drvo, te zelenilo i travnjake kao specifičnosti ovog kraja. Važno je spomenuti cijeli niz prirodnih ljepota koje se odnose na vodu i sadržaje s vodom. Želja nam je i cilj da našim gostima predstavimo Hercegovinu kao mediteransku regiju", istaknuo je.

Penava ističe specifičnost kompleksa da je otvoren svih 12 mjeseci u godini. U njemu radi 50 zaposlenika, kuhara, konobara, recepcionera, tehničara, sobarica, kao tim presudan za kvalitetno poslovanje ovakve kategorije turističkog naselja. Raspolaže smještajnim kapacitetima u 70 moderno uređenih soba, restoranom i dodatnim sadržajima.

"Sedma sezona je u tijeku i jako smo zadovoljni kako je sve prihvaćeno na tržištu. Specifičnost je da se kompleks nalazi na jednakoj udaljenosti između tri zračne luke - Sarajevo, Dubrovnik i Split. Imamo i lokalni aerodrom u Mostaru koji realizira veliki broj čarter-letova. Također, dio smo Međugorja, udaljeni svega tri kilometra od tog svetišta, dok nam je u zaleđu dio dalmatinske rivijere, što je jako važno za poslovanje", ustvrdio je.

Kaže da u etnoselu nude istinski domaćinski pristup, te sve što gost doista želi da bi se osjećao dobrodošao, što je smisao poslovanja uprave kompleksa i zacrtanih standarda.

Sve kuće, naglašava Penava, izgrađene su po uzoru na autentični hercegovački stil, sa specifičnim vanjskim stepeništem, katnicama, visokim stropovima i malim prozorima, ali ujedno opremljene vrhunskim hrastovim parketima i ručno rađenim namještajem, klimatizacijskim sistemom, izolacijom te svim drugim elementima neizostavnim u modernoj arhitekturi i građevinarstvu.

Osim vizualnog identiteta, drugi snažan turistički temelj Herceg etnosela jest gastronomija. U njenom okrilju zastupljeno je što je moguće više izvornih namirnica, a posebnu ponudu predstavljaju autohtone sorte vina "žilavka" i "blatina".

Jedna od specifičnosti kompleksa je crpljenje vode iz dubine od 250 metara. Penava pojašnjava da su se time pokušala zadovoljiti dva elementa - stvaranje žubora i svježine vode u zelenom dijelu sela, kao izvora života i prirodnog osvježenja, dok je drugi održavanje velikog broja travnjaka. Kompleks se može pohvaliti s više od 15.000 kvadrata travnjaka, te iznimno bogatom hortikulturom koja goste ostavlja oduševljenim.

Osim smještajnih kapaciteta, kompleks posjeduje restoran Herceg, istinski raj za gurmane, konferencijsku dvoranu s 250 mjesta, multifunkcionalnu dvoranu sa 600 mjesta namijenjenu za organiziranje seminara, konferencija i vjenčanja. Tu su i kameni amfiteatar s 1.000 mjesta, sportski tereni, vinogradi, štala s domaćim životinjama i kapelica.

U skladu s težnjom konstantnog razvoja i poboljšanja usluge, prošle godine izgrađen je i otvoreni bazen dizajniran u skladu s najsuvremenijom biodizajn tehnologijom.

Stoga, svaki putnik-namjernik koji se zaputi k jugu ne bi trebao propustiti uživanje u ovom malom djeliću hercegovačkog raja.

0 Komentara:

Komentiraj članak