LABORATORIJSKA STUDIJA POTVRDILA: SARS-CoV-2 ipak može preživjeti na nekim površinama čak 28 dana

LABORATORIJSKA STUDIJA POTVRDILA: SARS-CoV-2 ipak može preživjeti na nekim površinama čak 28 dana

Ali samo istraživanje, iako je veliko, treba staviti u kontekst prije nego što se itko uspaniči i počne panično čistiti sve po kući.

Istraživačka skupina u Australiji je objavila ono što se čini prilično zastrašujućim otkrićem - SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, preživio je čak i nakon 28 dana sjedenja na površinama poput stakla i novčanica.

 

Budući da se velik dio pažnje posvetio ventilaciji aerosolnih čestica u zatvorenom, kao i kapljicama od kašljanja, kihanja i razgovora, ovo istraživanje snažno nas podsjeća da također moramo budno pratiti što dodirujemo.

 

Ali samo istraživanje, iako je veliko, treba staviti u kontekst prije nego što se itko uspaniči i počne panično čistiti sve po kući.

 

Istraživači su uzeli soj SARS-CoV-2 i suspendirali ga u otopinu koja oponaša ljudsku sluz. Konačna koncentracija virusa u lažnoj sluzi bila je 4,97 × 107 / ml, što su istraživači pretpostavili kako je blizu količine virusa prisutne u sluzi pacijenta s COVID-19, koji ima veliko virusno opterećenje.

 

"Iako je titar virusa koji se koristi u ovoj studiji visok, on predstavlja vjerojatnu količinu virusa koja se može odložiti na površini", piše u svom radu tim Australian Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO).

 

Zatim je tim pustio sluz da se osuši na papirnatim novčanicama, nehrđajućem čeliku, staklu, vinilu, pamuku i polimeru na tri različite temperature 20 ° C, 30 ° C i 40 ° C (68 do 104 ° F), bez ikakvog izlaganja svjetlu.

 

Uzorkovali su osušenu sluz nakon jedan sat, a zatim jedan, tri, sedam, četrnaest, dvadeset i jedan te dvadeset i osam dana nakon inokulacije.

 

Tim je otkrio kako je virus ostao i mogao se otkriti do 28 dana na većini površina na 20 ° C - jedina iznimka je pamuk, koji je bio ispod granice otkrivanja nakon sedam dana.

 

"Na 20 ° C, što je otprilike sobna temperatura, otkrili smo kako je virus bio izuzetno robustan, preživjevši 28 dana na glatkim površinama poput stakla pronađenog na ekranima mobilnih telefona i plastičnih novčanica", rekla je jedna od CSIRO-ovih istraživačica, Debbie Eagles.

 

"Za kontekst, slični eksperimenti za gripu tipa A otkrili su kako je preživjela na površinama 17 dana, što naglašava koliko je otporan SARS-CoV-2."

 

Međutim, na višim temperaturama virus nije preživio dugo. Vrijeme koje je trebalo virusu da bude ispod granice detekcije za note stakla, vinila, nehrđajućeg čelika, polimera i papira bilo je između 3 i 21 dana na 30 ° C i 40 ° C.

 

Međutim, na višim temperaturama virus nije preživio dugo. Vrijeme potrebno kako bi virus bio ispod granice otkrivanja za papirnate novčanice, staklo, vinil, nehrđajući čelik i polimer bilo je između 3 i 21 dana na 30 ° C i 40 ° C.

 

Ovdje dolazi lukavi dio njegovog eksperimenta. Kao što je ranije spomenuto, istraživači su držali sve uzorke u mraku kako bi pokušali ograničiti utjecaj ultraljubičastog svjetla - što znači kako ti nalazi možda neće vrijediti u stvarnim životnim situacijama s različitim uvjetima.

 

Također još uvijek ne znamo koliko je održivog virusa potrebno kako bi se osoba razboljela. Istraživači su analizirali količinu virusa u deseterostrukom smanjenju; količina virusa koja potencijalno može zaraziti kulturu tkiva 28 dana kasnije značajno je smanjena u odnosu na početni uzorak, ali nepoznato je bi li količina virusa na tim površinama danima kasnije bila dovoljna da nekome izazove COVID-19.

 

"Iako preciznu ulogu površinskog prijenosa, stupanj površinskog kontakta i količina virusa potrebnog za infekciju tek treba utvrditi, otkrivanje koliko dugo ovaj virus ostaje održiv na površinama presudno je za razvoj strategija ublažavanja rizika u područjima s velikim kontaktima", rekao je Eagles.

 

Također je važno napomenuti kako mjesta s višim temperaturama nisu doživjela niže širenje COVID-19, a s obzirom na to kako će se Indija uskoro premašiti SAD u brojkama, više temperature zasigurno nisu rješenje za pandemiju.

 

Istraživač gornjih dišnih putova Sveučilišta Cardiff Ron Eccles rekao je za BBC kako zaključak da bi virus mogao preživjeti 28 dana izaziva "nepotreban strah u javnosti", a upotreba lažne sluzi bila je mana u dizajnu studije, jer prava sluz sadrži enzime koji bi mogli razgraditi virus.

 

"Po mom mišljenju zarazni će virusi trajati samo satima u sluzi na površini, a ne danima."

 

Iako je ova studija važan podsjetnik na važnost pranja ruka i svjesnosti situacije oko sebe, ona (kao i većina studija) ne bi trebala promijeniti način na koji bi se ljudi redovito trebali brinuti o svojoj higijeni tijekom pandemije.

 

Znamo kako je glavni put prijenosa kada netko kašlje, diše ili razgovara s drugom osobom (posebno bez nošenja maske), i premda se virus može prenijeti ljudima koji dodiruju zaražene površine, a zatim dodiruju lice, virus se lako može odstraniti redovnom upotrebom 70-postotnog alkoholnog dezinficijensa.

 

Nošenje maske, držanje podalje od velikih okupljanja, redovito pranje ruku i čišćenje površina i dalje su najbolji načini da se zaštitite.

IZVOR:Virology JournalScienceAlert

 

0 Komentara:

Komentiraj članak