KUPUJE SE GOTOVINOM Zbog inflacije sve se više novca ulaže u nekretnine

KUPUJE SE GOTOVINOM Zbog inflacije sve se više novca ulaže u nekretnine

I dalje je velika potražnja za nekretninama u Hrvatskoj. Cijene, osobito manjih stanova, lete u nebo. Kupaca ima, a sve više stanova kupuju gotovinom, potvrđuju iz agencija za nekretnine. Ekonomisti razlog tomu vide u osiguranju vrijednosti novca u uvjetima inflacije što pogađa i one kojima stan uistinu treba za stanovanje.
Prodaju svog stana taj je Riječanin stoga prepustio agenciji koja u posljednje vrijeme ima sve više klijenata koji plaćaju gotovinom.

- Nekako su klijenti procijenili da je najbolje očuvati vrijednost novca tako da ulažu u nekretnine. Oni koji su to učinili prije 2-3 godine u ovom trenutku nisu samo očuvali vrijednost novca nego su i zaradili i povećali sukladno svoj kapital, kaže Melita Malnar Brajković, suvlasnica agencije za nekretnine.

Potražnja za nekretninama po realnoj tržišnoj vrijednosti u Rijeci je primjerice pet do deset puta veća od ponude.

- Čak i u onoj fazi gdje imamo samo projekt. Rijetke su one nekretnine koje imaju samo okućnicu, a sad se sve više traže nekretnine s okućnicom, kaže Sandra Pavlić, agentica za nekretnine.

- Prilikom kupoprodaje uvijek trebaju paziti na to da je nekretnina sagrađena legalno, odnosno da stan, kuća, zgrada imaju građevinsku i uporabnu dozvolu, da je sve važeće i u skladu sa zakonom, upozorava odvjetnica Borjana Jovanović Bengin.

Cijene nekretnina posljednjih godina bujaju, a ovisno o lokaciji, dostižu i više tisuća eura po četvornom metru. I dok je nekima preskupo, za neke je to ulaganje.

- Poučeni iskustvom iz 2008., 2009. kad su mnogi novci, fondovi, dionice, vrijednosni papiri propali, vlasnici kapitala povlače novac iz fondova i ulažu u nekretnine, što pak pogađa opet nekretninsko ili stambeno tržište, ljude kojima taj stan treba za život, kaže Ljubo Jurčić, ekonomski analitičar za HRT.

A onih kojima stan treba za stanovanje i ne mogu se nositi s inflacijom i promjenjivim kamatnim stopama je najviše. Oni koji kupuju radi investiranja, nekretnine najčešće opet zamjenjuju za novac.

0 Komentara:

Komentiraj članak