KUPOVINA PREKO GRANICE Trgovine u Sloveniji imaju i do 40 posto niže cijene od hrvatskih

KUPOVINA PREKO GRANICE Trgovine u Sloveniji imaju i do 40 posto niže cijene od hrvatskih

Isti proizvodi, ista količina, a cijena u Hrvatskoj u odnosu na isti trgovački lanac u Sloveniji gotovo dvostruko veća.

"Nemam odgovor na to, zaista nemam odgovor. Ne bi trebalo bit", kazala je za RTL, Andrea Markovac iz Zagreba.

Klasična potrošačka košarica u prosincu prošle godine u Sloveniji je stajala oko 45 eura, a u Hrvatskoj 51 euro, čak 15 posto više.

"Ogorčena sam na to, jednostavno ne mogu vjerovati da nam se to događa – bila sam u Sloveniji i vidjela sam da su drastično različite cijene", govori Mira Šehić iz Zagreba.

Uzmemo li za primjer kavu od 450 grama – u istom trgovačkom lancu u Hrvatskoj platit ćemo je 2 eura i 30 centi više. Skuplje ćemo proći i sa sirom, gdje je razlika euro i 72 centa. Kod susjeda su jeftinija i jaja za 90 centi, ajvar za 86, ali i tjestenina za 56 centi. Ovih pet artikala u Sloveniji ćemo platiti 11 eura i 75 centi, a u Hrvatskoj – nešto više od 18 eura. Razlika je to od gotovo 6 i pol eura na samo 5 proizvoda.

"To ovisi o lancima nabave, ovisi o uvoznicima, distributerima, koji rade svoje kalkulacije, mislim da se tu ne radi o problemu s trgovcima", govori Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine HGK.

Na razlike u cijeni utječe mnogo faktora, a jeftinija košarica u Sloveniji prvenstveno je zbog nižeg PDV-a.

"Slovenija ima niže porezno opterećenje većine proizvoda dnevne potrošnje i osnovna stopa PDV-a je niža nego u Hrvatskoj, a posebno su niže stope PDV-a koje se odnose na prehrambene proizvode koje su 9,5 posto, dakle značajno niže nego u Hrvatskoj", kazuje Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Iako imaju dvostruko ili trostruko veće plaće od hrvatskog prosjeka, Nijemci, Francuzi, pa i susjedi Slovenci za veliki broj namirnica u trgovinama moraju izdvojiti od 30, a kod nekih proizvoda do čak 40 posto manje novca nego mi.

"Zato što kod nas slabašno gospodarstvo mora na leđima nositi veliki teret neefikasnog javnog sektora i države, koja je preskupa za gospodarstvo koje je na ovom stupnju razvoja, i sve se to mora ugraditi u cijene i u niži standard građana", kaže za RTL Slobodan Školnik, stručnjak za cijene u maloprodaji.

0 Komentara:

Komentiraj članak