KUHINJSKI TRIKOVI Ogulite kuhano jaje na najlakši način

KUHINJSKI TRIKOVI Ogulite kuhano jaje na najlakši način

Guljenje kuhanih jaja zadatak je koji ponekad ne bi priuštili čak ni najgorim neprijateljima….
Sigurno vam je poznat sljedeći scenarij – skuhali ste jaje, potpuno razbili ljusku, a zatim skidali jednu po jednu ljuskicu zajedno s komadićima jajeta koji su ostali zalijepljeni za nju, pišu finirecepti.net.hr.

Rezultat je na kraju bio vrlo loš – ružan sastojak za vaš obrok i slomljeni duh…

Nisu sva jaja ista…

Prvo što morate naučiti je sljedeće – starija kuhana jaja lakše ćete oguliti od svježih kuhanih jaja. Ovo se događa zbog zračne ćelije koja postoji između jajeta i unutrašnjosti ljuske, a koja se povećava što je jaje dulje pohranjeno u hladnjaku. Upravo zbog toga starije jaje, nakon što ga skuhate, možete puno lakše oguliti nego svježe kuhano jaje.

Ako ste se upravo vratili iz trgovine i pri ruci imate samo svježa jaja, možete iskušati i neki od sljedećih trikova.

 

Soda bikarbona

Jedan od prijedloga je dodavanje sode bikarbone u vodu za kuhanje. Navodno bi povećavanje pH vrijednosti jajeta pomoću alkalne supstance (kao što je soda bikarbona) trebalo olakšati kasnije guljenje jajeta. Možete pokušati sljedeći način – dodajte četvrtinu žličice sode bikarbone u pola litre vode i skuhajte jaja na uobičajeni način. Ljuska bi se nakon toga trebala jednostavno odvojiti od jajeta.

Čaša vode

Kako ova metoda djeluje? Stavite kuhano jaje u čašu s malo vode, pokrijte rukom i snažno protresite iznad sudopera. Ljuska jajeta na sebi bi trebala imati mnoštvo pukotina, a jaje bi kasnije trebalo jednostavno ispasti iz ljuske.

0 Komentara:

Komentiraj članak