KRVNIK IZ MARIUPOLJA: Ovaj general je naredio bombardiranje dječje bolnice, narodnog kazališta...

KRVNIK IZ MARIUPOLJA: Ovaj general je naredio bombardiranje dječje bolnice, narodnog kazališta...

Ukrajinski dužnosnici optužili su visokog ruskog vojskovođu za najgore ratne zločine u Ukrajini, uključujući zračni napad na rodilište, a nazvali su ga "Mariupoljskim krvnikom", prenosi NYpost.

- Sjetite ga se. Ovo je Mihail Mizincev - objavila je na Twitteru čelnica ukrajinskog Centra za građanske slobode Aleksandra Matvičuk i objavila fotografiju general-pukovnika koji je na čelu ruskog Centra za kontrolu nacionalne obrane.

- On vodi opsadu Mariupolja i naredio je bombardiranje dječje bolnice, dramskog kazališta... - tvrdi, a javnost ga je već osudila kao ratnog zločinca.

Prvo su bombardirali rodilište, usmrtivši djecu i trudnice. Potom je uništio kazalište za koje su lokalni dužnosnici rekli da je sklonište za više od 1000 civila, a prema podacima od petka, u kazalištu je navodno poginulo 300 civila, prenose 24sata.

I tijekom spašavanja ljudi su izloženim stalnim zračnim napadima, uključujući one koji pokušavaju napustiti humanitarne koridore koje je obećao Mizincev.

Nekada prelijepi grad s preko 430.000 stanovnika raspršen je u "pakao prožet mrtvim tijelima i uništenim zgradama", tvrdi Human Rights Watch.

Mizincev ima ogromno iskustvo u uništavanju gradova u Siriji, rekao je Matvičuk, obećavajući da će se pobrinuti da ga vide u Haagu.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Sergej Bratchuk također tvrdi da je napad na Mariupolj kontroliran od strane Mizinceva.

- On je naredio bombardiranje rodilišta, dječje bolnice, dramskog kazališta, domova za civile. Uništava Mariupol, kao što je uništavao sirijske gradove - napisao je Bratchuk na Facebooku .

Bivši ukrajinski diplomat Aleksander Šerba je Mizinceva nazvao "krvnikom iz Mariupolja".

Šerba, bivši ukrajinski veleposlanik u Austriji, podijelio je audio isječak koji je navodno uhvatio kako takozvani "krvnik" naziva mlađeg časnika "ološem" jer nije nosio odoru.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak