Kruh postaje luksuz, sljedeće godine cijene drastično skaču

Kruh postaje luksuz, sljedeće godine cijene drastično skaču

U samo godinu dana cijena kruha narasla je za više od 30 posto. I tu neće stati...

Od Nove godine – nove cijene. Kilogram kruha plaćat ćemo više od 20 kuna – predviđanja su to najstarijeg i najpoznatijeg zagrebačkog pekara s više od 50 godina iskustva.

Što manji proizvod, to veća cijena.

"15 kuna pola kilograma kruha će vam sigurno koštati, jer je to druga izrada. To vam je isto kao bilo koje meso koje rastrančirate je skuplje nego cijeli komad, isto kao auto – kupite ga u dijelovima, koliko će vas koštati, da vas glava boli", rekao je za RTL vlasnik pekarnice u Zagrebu, Miroslav Trajković.

Građane već sada boli glava. U pekarnama jedna kiflica košta koliko je donedavno stajala cijela štruca kruha.
"Peciva znaju bit po osam kuna, meni to jednostavno nije normalno i ne shvaćam zašto", smatra Ana iz Zagreba.
"Tko hoće jest, taj će morat plaćat ili neće jest, ne znam što reći – ili će sam peći", rekla je Nevenka.

Visoke cijene rezultat su rata u Ukrajini, skupljih energenata, i sve veće inflacije.

"Ne možemo govoriti o nerealnom poskupljenju, radi se o realnom poskupljenju i to poskupljenje nije u dovoljnoj mjeri pratilo troškove koji su rasli većom stopom od cijena kruha i pekarskih proizvoda", objašnjava Nada Barišić, direktorica Žitozajednice.

U godinu dana cijene kruha skočile za 31 posto, i u pet smo zemalja s najvećim rastom. Prije nas su samo Mađarska, Litva, Estonija i Slovačka. Već sada mnogima je preskupo, a bit će još skuplje.

"Gotovo da nema bilo koje prognoze koja bi danas bila sigurna pa da možemo reći da će se dogoditi pomak na bolje, uglavnom sve prognoze idu u smjeru da će doći do rasta cijena", ističe Zvjezdana Blažić, konzultantica u poljoprivredno-prehrambenoj industriji.

Rast kojeg ćemo itekako osjetiti, jer prosječan Hrvat na godinu pojede 62 kilograma pekarskih proizvoda, a svaki peti koji kupimo dolazi iz uvoza, donosi RTL.

"Pekarskih proizvoda smo samo u prvih sedam mjeseci uvezli više od 50 tisuća tona, u istom razdoblju lani to je bilo oko 47 tisuća", potvrdila je Barišić.

1 Komentar:

Komentiraj članak